PGK, 8. 3. 2013

Biro Filter arhitektura je zmagovalec natečaja za spomenik izbrisanim

Za vse, ki jih ni, čeprav so. Za vseh 25.671 življenj, ki jih je hladnokrvno izbrisala birokratska roka. Spomenik kot opomnik, da življenje ni le mrtva črka na papirju.
:
:

Včeraj so v Prešernovem gledališču Kranj izbrali najboljšo zamisel za spomenik izbrisanim, ki jo bodo uporabili kot scenski element v predstavi 25.671, kot predlog za postavitev spomenika pa jo bodo poslali tudi Vladi Republike Slovenije. Prejeli so deset predlogov osmih ustvarjalcev iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Avstrije in Slovenije, zmagala pa je zamisel biroja Filter arhitektura iz Sarajeva. Oblikovali so jo Ibrica Jašarević, Vedad Islambegović, Kenan Vatrenjak, Asmir Mutevelić in Nedim Mutevelić. Ustvarjalci so izhajali iz analogije med dejanjem fizičnega in moralnega uničenja. »Sporočilo je, da Slovenija pred izbrisom in po njem ni enaka. To, kar označuje novo Slovenijo, niso njeni nacionalni simboli, pač pa stigma 25.671 izbrisanih,« so v obrazložitvi svojega predloga zapisali v biroju Filter arhitektura.

Spomenik žrtvam izbrisanih naj bi bil opomnik vsem vladam, da se izbris, ki se je pred enaindvajsetimi leti zgodil v Sloveniji, ko so iz registra stalnega prebivalstva izbrisali 25.671 oseb, ne bi smel nikoli zgoditi in nikoli več ponoviti.

Predstavo 25.671 režira Oliver Frljić, dramaturginja je Marinka Poštrak, v njej pa bodo nastopili Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko in Matjaž Višnar. Premiera bo 21. marca 2013.

PGK

Povezani dogodki