SiGledal, 28. 9. 2021

Art Yard - umetnost, ki gradi skupnost

Med 28. 9. in 2. 10. 2021 se bo v stanovanjski soseski v Ljubljani premierno odvijal projekt sosedskega gledališča Art Yard, ki spodbuja interakcijo in sodelovanje med prebivalci blokovskih naselij – s ciljem, da se povežejo v skupnost. Častna gostja bo Simona Savickaitė iz Litve, koordinatorka podobnega projekta We, the people, ki bo del programa Evropske prestolnice kulture Kaunas 2022.
Foto: Arhiv Gledališče Ane Monro
Foto: Arhiv Gledališče Ane Monro
Foto: Arhiv Gledališče Ane Monro

Art Yard je bil zasnovan na osnovi izkušenj z  gledališko podoknico Ana pod oknom, žanra, ki je nastal spomladi leta 2020, v času prvega vala epidemije korona virusa. Nagovarja ljudi, ki so si različni, a sobivajo v ožjem ali širšem lokalnem okolju. Gre za nekakšen umetniški eksperiment v obliki potujočega gledališča in sociološko raziskavo obenem.  V okviru projekta pod sloganom Gledališče na vsako dvorišče bodo v stanovanjskih soseskah prirejeni večdnevni dogodki, otvoril pa bo Cirkus Korona. Na voljo bodo tudi delavnice za odrasle in otroke. 

Projekt je za obiskovalce brezplačen, izveden pa je v sodelovanju in s podporo Oddelka za kulturo MOL ter Javnega stanovanjskega sklada MOL. Program so pomagali ustvariti še Inštitut za politike prostora, Društvo Impro in Društvo Gibatorij. 

Dogodek je namenjen stanovalcem izbrane soseske, zato lokacija ni javno napovedana. 

Art Yard, Ana Monro

SiGledal, 8. 8. 2013
Ste danes že prebrali dramo?
iztočnica Anita Volčanjšek, SiGledal, 29. 11. 2010
Raziskovalna dejavnost na UL AGRFT