APT, 25. 8. 2020

Anton Podbevšek Teater s Talko gostoval na Korčuli

Anton Podbevšek Teater je 22. avgusta 2020 uprizoril Paul Claudelovo Talko v režiji Matjaža Bergerja na otoku Korčula. Gre za četrto zaporedno tradicionalno mednarodno gostovanje APT-a - po uprizoritvah predstav: Čas je otrok, ki se s kamenčki igra, otrok na prestolu (leta 2017), Trojnem življenju Antigone (leta 2018) in Gnusu, besedah in rečeh (leta 2019) -, na Korčuli, v soorganizaciji s Centrom za kulturo Korčula.
:
:
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Predstava Paul ClaudelJacques Lacan: Talka je bila s podnapisi v hrvaškem in angleškem jeziku izvedena pred množično in mednarodno publiko – ob prisotnosti mednarodnih gledaliških selektorjev in kuratorjev, ob vznožju korčulanske trdnjave, dobesedno na mestu, kjer je v poznih šestdesetih prejšnjega stoletja potekala slavna mednarodna filozofska šola revije Praxis.  

Predstavo so z velikim zanimanjem spremljali hrvaški mediji in strokovna javnost. Režiser predstave Matjaž Berger je v enem od intervjujev za hrvaške medije pred uprizoritvijo dejal: »... V trenutkih, ko smo vseskozi podvrženi raznim diktatom, ki se jih upošteva ali ne, ki so smiselni ali absurdni-, je naloga gledališkega dozdevka iznajti svojo emancipatorično obliko, ki tudi virusu ustvari dvojnika, ki ga skozi generator misli prepelje v polje aufhebung. Gostovanje APTa s Claudel-Lacanovo Talko na Korčuli, na prizorišču nekoč slavne mednarodne filozofske šole, je prav zato pomemben trenutek, ki dokazuje, da je moč z disciplino, voljo in blochovsko interpretiranim principom upanja pokazati, da je gledališče virus, ki množi fantazije, domišljijo, misel in upor. Ponosen sem na celotno ekipo Talke in sodelavce APTa, ki so navkljub paničnemu in skoraj patološkemu ozračju vrhunsko izvedli uprizoritev, ki jo je publika ob sklepnem prizoru bogato nagradila.«

V predstavi Talka, ki je bila sicer premierno uprizorjena 29. junija 2020 v dvorišču nekdanjega cistercijanskega samostana Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki (koproducent predstave) in v preddverju Križank 68. Ljubljana Festivala, nastopajo: Anuša Kodelja, Borut Doljšak, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar, Lovro Zafred.

Soavtorji uprizoritve so: Duo Silence (glasba), Nejc Gazvoda (adaptacija besedila - skupaj z Matjažem Bergerjem), Peter Movrin in Metod Črešnar (kostumografija), Sara Slivnik in Dorian Šilec Petek (scenografija), Iztok H. Šuc in Gašper Vovk (avtorstvo projekcij) in drugi.

APT, Talka, Matjaž Berger, Hrvaška