STA, 5. 7. 2022

Andreja Rauch Podrzavnik na Dunaju s plesnim projektom Posebna izdaja

V dunajskem Kunstraum Nestroyhof bo nocoj plesni projekt Posebna izdaja slovenske koreografinje Andreja Rauch Podrzavnik, v katerem bodo poleg avtorice nastopili še Tomaž Grom, Milan Tomašik, Jerca Rožnik Novak, Eduardo Raon. Posebna izdaja je serija krajših gibalnih in zvočnih prizorov, ki jih izvajajo plesalci in glasbeniki.
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

V okviru koreografskih postavitev - duet, trio, kvartet, kvintet - izvajalci uporabljajo instantno kompozicijo z načeli in veščinami odprtih koreografskih del in improvizacije. Pozornost zaznavanja, sledenja in manipuliranja z materialom vzpostavlja strukturo vsake posamezne slike, sestavljene iz gibanja figur in zvoka ter vznikanja vzorcev in potencialnih pripovedi, so o projektu zapisali pri Društvu umetnikov (DUM).

Posebna izdaja je bila doslej izvedena v različnih umetniških in kulturnih ustanovah v Ljubljani, kot je Moderna galerija. Andreja Rauch Podrzavnik je lani za ta projekt prejela Župančičevo nagrado in nagrado Ksenije Hribar.

Posebna izdaja je nastala v produkciji Federacije in koprodukciji Društva umetnikov ter Centra urbane kulture Kino Šiška. Partner dunajske Posebne izdaje je tamkajšnji Slovenski kulturno-informativni center (Skica). Projekt je finančno podprla Mestna občina Ljubljana.

Andreja Rauch Podrzavnik, Posebna izdaja, Federacija, DUM