STA, 5. 7. 2022

Andreja Rauch Podrzavnik na Dunaju s plesnim projektom Posebna izdaja

V dunajskem Kunstraum Nestroyhof bo nocoj plesni projekt Posebna izdaja slovenske koreografinje Andreja Rauch Podrzavnik, v katerem bodo poleg avtorice nastopili še Tomaž Grom, Milan Tomašik, Jerca Rožnik Novak, Eduardo Raon. Posebna izdaja je serija krajših gibalnih in zvočnih prizorov, ki jih izvajajo plesalci in glasbeniki.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

V okviru koreografskih postavitev - duet, trio, kvartet, kvintet - izvajalci uporabljajo instantno kompozicijo z načeli in veščinami odprtih koreografskih del in improvizacije. Pozornost zaznavanja, sledenja in manipuliranja z materialom vzpostavlja strukturo vsake posamezne slike, sestavljene iz gibanja figur in zvoka ter vznikanja vzorcev in potencialnih pripovedi, so o projektu zapisali pri Društvu umetnikov (DUM).

Posebna izdaja je bila doslej izvedena v različnih umetniških in kulturnih ustanovah v Ljubljani, kot je Moderna galerija. Andreja Rauch Podrzavnik je lani za ta projekt prejela Župančičevo nagrado in nagrado Ksenije Hribar.

Posebna izdaja je nastala v produkciji Federacije in koprodukciji Društva umetnikov ter Centra urbane kulture Kino Šiška. Partner dunajske Posebne izdaje je tamkajšnji Slovenski kulturno-informativni center (Skica). Projekt je finančno podprla Mestna občina Ljubljana.

Andreja Rauch Podrzavnik, Posebna izdaja, Federacija, DUM, Avstrija