STA, 15. 7. 2019

Ana Karneža v ZDA igra Mirando v Shakespearovem Viharju

Ana Karneža, ki ima za seboj uspešen pevski nastop v oddaji Slovenija ima talent, v vlogi Mirande igra v Shakespearovi predstavi Vihar v gledališču Gallery Players v Brooklynu. Premierna uprizoritev je bila v soboto, do 28. julija je na sporedu še 11 predstav.
:
:

Foto: Pixabay

Ana Karneža (23) je v Sloveniji kariero začela kot pevka, vselej pa si je želela oditi v tujino. Prijavila se je za študij na različnih evropskih univerzah, nato pa je prejela štipendijo za študij na izpostavi Newyorške univerze (NYU) v Abu Dabiju, kjer je vpisala računalništvo. Po prvem letniku se je odločila za spremembo smeri v petje in gledališče, lani septembra pa se je začasno preselila v New York, kjer je študirala in se posvečala Shakespearovi dramatiki.

V Viharju Ana Karneža igra Mirando, hči pregnanega milanskega vojvode Prospera. Dramsko besedilo se začne z močnim viharjem, ko se raztrešči ladja neapeljskega kralja Alonsa in njegovih spremljevalcev. Brodolomce, ki se rešijo na majhen otok sredi oceana, je tja s pomočjo magije zvabil Prospero, ki že leta živi na neobljudenem otoku s hčerko Mirando, zračnim duhom Arielom in divjakom Kalibanom.

"Shakespearska angleščina je zelo zahtevna in jo je treba vaditi kot mišice. Ko se je pojavila priložnost za nastop v predstavi Vihar, sem se prijavila na avdicijo in uspela," je dejala Ana Karneža, ki si po koncu študija želi nadaljevati igralsko kariero. Najraje v New Yorku, morda pa tudi kje v Evropi.

Predstavo je za brooklynsko gledališče, ki deluje od leta 1967 in uprizarja predvsem klasična dela, režiral profesor, producent in režiser James Dean Palmer. Ta je leta 2017 na isti oder postavil Julija Cezarja. Premiera predstave Vihar je bila v soboto, ravno v času, ko je polovico Manhattna doletel izpad elektrike, vendar na Brooklyn in druge mestne občine ni vplival.

Ana Karneža, Gallery Players