SMG, 16. 11. 2015

Ali smo sposobni konstruktivnega sodelovanja in razumevanja drug drugega?

Odgovor ponuja predstava Communitas na izpitu (Epizoda Ljubljana), ki jo bodo premierno izvedli v Slovenskem mladinskem gledališču v okviru programa Mladinsko_Lab v petek, 20. novembra, ob 19. uri.

Foto: Sonja Žugić

Communitas na izpitu je hibridni javni dogodek na presečišču med gledališko predstavo, koreografijo, družabno igro in happeningom. Poteka v gledališču in s tem reafirmira njegovo vlogo v simbolizaciji družbenega. Vendar pa prizorišče tu postane točka javnega prostora, kjer državljani razpravljajo o bistvenih družbenih vprašanjih in ob fiktivnih situacijah razmišljajo o mogoči prihodnosti družbe. Dogodek je zasnovan na načelih družabnih iger in simulacije, ki so odprta za sodelovanje vseh v občinstvu.

Skupnost bo v tej predstavi postala gledališka zgodba, ki si jo pripovedujemo sami o sebi, in koreografska predstava, ki jo izvajamo brez opazovalcev. Glede na to, da je vsaka ponovitev odvisna od sodelovanja občinstva, je vsaka enkraten dogodek (epizoda), niz novih dogodkov z nepredvidljivim izidom. Predstava se konča z javnim forumom, diskusijo o izkušnjah sodelujočih, in z zgodbami, ki smo jih pri tem povedali skupaj. Ker so zgodbe in družbena koreografija začasne, spremenljive in odvisne od nas samih, so predstavo naslovili Communitas na izpitu.

Ljubljanska epizoda bo nastala v sodelovanju z avtorjema Ano Vujanović in Sašem Asentićem, ter igralci in dramaturgi, zaposlenimi v Mladinskem.

Temeljila bo na raziskovanju slovenske družbe, mehanizmov socialistične skupnosti iz preteklosti in neoliberalnega kapitalizma danes. To bo simbolna gesta, poziv k sodelovanju pri odločanju in zahteva po državljanski, družbeni higieni.

Po premieri Communitas na izpitu vabljeni na pogovor v okviru Mladinskega diskurza z naslovom: Kako je nastajala predstava Communitas na izpitu? Gosta bosta Ana Vujanović in Saša Asentić, pogovor bo vodil Rok Vevar.

SMG

Povezani dogodki

SMG, Gledališče Glej, 21. 4. 2015
Prihaja festival Prelet!