SMG, 16. 11. 2015

Ali smo sposobni konstruktivnega sodelovanja in razumevanja drug drugega?

Odgovor ponuja predstava Communitas na izpitu (Epizoda Ljubljana), ki jo bodo premierno izvedli v Slovenskem mladinskem gledališču v okviru programa Mladinsko_Lab v petek, 20. novembra, ob 19. uri.

Foto: Sonja Žugić

Communitas na izpitu je hibridni javni dogodek na presečišču med gledališko predstavo, koreografijo, družabno igro in happeningom. Poteka v gledališču in s tem reafirmira njegovo vlogo v simbolizaciji družbenega. Vendar pa prizorišče tu postane točka javnega prostora, kjer državljani razpravljajo o bistvenih družbenih vprašanjih in ob fiktivnih situacijah razmišljajo o mogoči prihodnosti družbe. Dogodek je zasnovan na načelih družabnih iger in simulacije, ki so odprta za sodelovanje vseh v občinstvu.

Skupnost bo v tej predstavi postala gledališka zgodba, ki si jo pripovedujemo sami o sebi, in koreografska predstava, ki jo izvajamo brez opazovalcev. Glede na to, da je vsaka ponovitev odvisna od sodelovanja občinstva, je vsaka enkraten dogodek (epizoda), niz novih dogodkov z nepredvidljivim izidom. Predstava se konča z javnim forumom, diskusijo o izkušnjah sodelujočih, in z zgodbami, ki smo jih pri tem povedali skupaj. Ker so zgodbe in družbena koreografija začasne, spremenljive in odvisne od nas samih, so predstavo naslovili Communitas na izpitu.

Ljubljanska epizoda bo nastala v sodelovanju z avtorjema Ano Vujanović in Sašem Asentićem, ter igralci in dramaturgi, zaposlenimi v Mladinskem.

Temeljila bo na raziskovanju slovenske družbe, mehanizmov socialistične skupnosti iz preteklosti in neoliberalnega kapitalizma danes. To bo simbolna gesta, poziv k sodelovanju pri odločanju in zahteva po državljanski, družbeni higieni.

Po premieri Communitas na izpitu vabljeni na pogovor v okviru Mladinskega diskurza z naslovom: Kako je nastajala predstava Communitas na izpitu? Gosta bosta Ana Vujanović in Saša Asentić, pogovor bo vodil Rok Vevar.

SMG

Povezani dogodki

Tomaž Toporišič, Blaž Šef/SMG, 29. 9. 2011
Hrepenenje in skušnjava
SMG, 20. 10. 2009
Antični mit in sodobnost