MKC Maribor, PIM, 25. 9. 2017

Ali obstaja umetnost, ki je domena ženske? Odgovore prinaša letošnji festival Performa/Platforma 2017

Tudi letos svoje moči in programske vsebine združujeta Performa, festival sodobnih performativnih praks in Platforma sodobnega plesa, ki bosta poskrbeli za pestro štiridnevno septembrsko dogajanje v Mariboru. Festival Performa/Platforma se bo, v organizaciji MKC Maribor in Plesne izbe Maribor, odvil od 27. do 30. septembra 2017 v Mariboru.
:
:

Foto: Arhiv Perfoma / Platforma

23 žensk, 13 dogodkov, 4 dnevi, 3 lokacije, 1 vprašanje: »Ali obstaja umetnost, ki je domena ženske?«, ki odpira številna druga vprašanja. Odgovore bodo ustvarjalci festivala iskali skupaj performativno, plesno in skozi sosledje festivalskih dogodkov.

Tokratna festivalska edicija poteka pod sloganom 'Domena ženske'

"Vzpostaviti premislek o relaciji med posamičnim področjem in s spolom zaznamovanim telesom, predvsem v relaciji do scenskih umetnosti. Je določeno polje delovanja (upravičeno) v domeni določenega spola? Kako eden vpliva na (pre)oblikovanje drugega? Kakšne pristope in odnose vzpostavljajo ženske ustvarjalke v svojem delu?, so vprašanja ki si jih zastavljamo letos," pojasnjuje Jasmina Založnik, programska vodja Performe.

Festival bodo otvorili 27. septembra, ob 18.00, v GT22, z že tradicionalno VideoPerformo, izborom video del Enye Belak Gupta in Ajde Tomazin, ki jo bo pospremil subtilni performans Petre Kapš (alias OR poiesis). Sledila bo predstava Kaje Lorenci v Lutkovnem gledališču Maribor, ob 20.00, ki v svojem delu raziskuje medosebne odnose.

Program z mednarodno udeležbo

V žanrsko razgibanem programu se bo predstavilo več umetnic različnih profilov iz Slovenije in tujine. Izpostaviti velja gostovanje izraelske koreografinje Reut Shemesh v sodelovanju s Hello Immler v svoji avtobiografski sodobno plesni predstavi preizprašuje relacijo vojaške uniforme v odnosu do izgubljenih sanj.

Mojca Kasjak, programska vodja Platforme sodobnega plesa: "Struktura festivala je vedno povezan z gostujočimi umetniki iz tujine. Tokrat smo izbrali izraelsko umetnico, ki v svoji predstavi na podlagi lastni izkušenj interpretira tanko mejo med ranljivostjo in nadzorom nad ženskami, ki imajo v Izraelu obvezno služenje vojaškega roka."

Na več prizoriščih se bo sicer zvrstilo skupno 13 dogodkov, med drugim na odru Lutkovnega gledališča Maribor, na Malem odru SNG Maribor in v prostorih GT22.

Avtobiografski knjižni prvenec Simone Semenič Me slišiš? je angažiran in neprizanesljivo duhovit spopad z družbeno-političnimi sistemi. S tehnologijo telesnosti in onkraj nje se spopadata Veronika Valdés in Ana Romih. Ustvarjalke, ki prihajajo z Akademije za ples v Budimpešti (Alja Branc, Ivona Medić, Jerneja Fekonja, Anna Jacso) razpirajo vprašanje ženskega telesa in stereotipov reprezentacije. Pia Brezavšček, Barbara Krajnc Avdić in Saška Rakef so ustvarile interdisciplinarno raziskavo o (ne)spremenljivosti pogledov na materinstvo. Tanja Zgonc z metodo buta vzpostavlja dialog med čistim fizičnim telesom in duhovno razsvetljenostjo.

Festival bodo zaključili z ambientalnim projektom Prebujanje spečega velikana - Druga priložnost Mojce Kasjak, ki ga postavljajo na dvorišče nekdanje kaznilnice na Pobrežju, ki je trenutno del projekta Urbact III: 2 ND CHANCE. Po besedah Andreje Budar, iz Projektne pisarne MOM, je idejna zasnova vsebin za prenovo nekdanje moške kaznilnice že v pripravi. S tem projektom pa želijo opozoriti na nujnost oživitve velikih zapuščenih stavb, v katerem bi lahko svoj uprizoritveni prostor našla tudi profesionalna sodobna plesna scena.

Performa/Platforma

Povezani dogodki