Maska Zavod, 9. 11. 2010

Ali bi vrtnica drugače dišala, če bi ji ime bilo Janez Janša?

V četrtek, 11. novembra 2010 ob 19.30, bo na filmskem festivalu LIFFe v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani premiera dokumentarne predstave Več nas bo, prej bomo na cilju. Avtorji predstave so umetniki Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša.

foto Janez Janša

»Pri nastajanju predstave nas je vodilo vprašanje, ki si ga je zastavila Julija v znamenitem balkonskem prizoru Shakespearovega Romea in Julije: 'Kaj je ime? Čemur se reče vrtnica, enako sladko z drugim imenom bi dišalo.'« pravijo Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša.
 
Več nas bo, prej bomo na cilju je dokumentarna predstava, ki združuje različna mnenja in poglede. V  predstavi spregovorijo prebivalec Singapura, ki mu je ime pri 18-ih spremenil vedeževalec, Američanka, ki si je na sodišču ime spremenila v enako kot ga je imela in trije Slovenci, oče, sin in vnuk, ki imajo enako ime in živijo na istem naslovu. Starši in otroci treh Janezov Janš govorijo o svojih doživetjih in reakcijah na spremembo imena. Politiki, teoretiki in strokovnjaki s področja sodobne umetnosti, prava in številnih drugih družbenih plasti razkrivajo svoje poglede, povezane z vprašanji, kot so identiteta in identifikacija, mnoštvo in množenje, ime kot vmesnik med zasebnim in javnim ter osebno ime kot znamka ... Nenazadnje tudi o tem, ali je zakonito uporabljati neuradno ime v uradni politični in državni dejavnosti in kako diši Janez Janša po spremembi imena.

Predstava je sprehod po različnih stopnjah in vidikih spremembe imena in njenih posledic (javnih in relacijskih ter intimnih) za raziskavo kako v zahodni kulturi pojem osebnega imena sovpada z vprašanjem identitete osebe oziroma se od njega razlikuje.

Nenavadna predstava, predloga za možni bodoči filmski dokumentarec, je doživela svojo mednarodno premiero aprila letos na Dunaju in septembra gostovala na Švedskem ter naletela na odlične odzive mednarodne javnosti.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal

Janez Janša, CD