Bunker, Aksioma, 27. 5. 2015

À la Cart Performance Webshop na festivalu Mladi levi

Letošnji mednarodni festival Mladi levi v sodelovanju z zavodom Aksioma daje obiskovalcem priložnost, da naročijo svojo lastno predstavo – svojo različico predstave À la Cart - in postanejo soustvarjalci dogodka, ki bo potekal v okviru festivala med 23. in 30. avgustom 2015.
:
:

Foto: Toni Mlakar

Za ta namen so pripravili javni poziv, ki obiskovalce vabi, da do 15. julija 2015 predlagajo lastno verzijo predstave À la Cart. Komisija bo vse predloge pregledala in izbrala zmagovalno predstavo, ki bo na festivalu Mladi levi izvedena v živo.

Leta 2014 sta umetnici Nina Jan in Urša Sekirnik odprli pravo spletno trgovino (www.a-la-cart.com), kjer obiskovalce vabita, da postanejo pravi potrošniki - umetnosti. Na spletni strani lahko naročijo njuno predstavo in jo prilagodijo lastnim potrebam in/ali naročijo umetniško poglavje po lastni želji ter na ta način sestavijo predstavo, ki jo umetnici za njih izvedeta v živo!

Kako absurdna ideja, si morda mislite. Pa je res tako? Ali nas Jan in Sekirnik dejansko spodbujata k ponovnemu premisleku o pogojih, v katerih delujejo umetniški ustvarjalci in nas sprašujeta, če resnično verjamemo, da je umetnost, ko se prodaja, kaj drugega kot potrošniško blago? In da morda umetnici s tem projektom v resnici iščeta načine, da svoji umetniški praksi utreta pot do večje kreativne avtonomije.

Nina Jan (1986) je konceptualna umetnica, performerka in režiserka, ki že več let deluje in ustvarja med Slovenijo, Nizozemsko in Španijo. Njeno delo večinoma obsega predstave, instalacije in internetne projekte konceptualne narave, ki se pogosto ukvarjajo z interaktivnim vključevanjem publike in s prespraševanjem samoumevnih elementov umetniških medijev, procesov in kreativne pozicije avtorja. V okviru razvoja projekta À la Cart Performance Webshop se je začela intenzivno ukvarjati z iskanjem alternativnih načinov trženja umetniških del in raziskovanjem vpliva post-fordističnega načina proizvodnje na realnosti umetniških življenj in praks. Istočasno v Amsterdamu vzpostavlja spletni muzej poslanih in neposlanih e-sporočil (Museum of (un)sent emails), ki z uporabo najrazličnejših strukturnih mehanizmov in kuratorskih pristopov postaja orodje institucionalne kritike, obenem pa gledalcu razkriva čudovite razsežnosti konkretnih primerov medsebojnih e-komunikacij. Nina je tudi soustanoviteljica KUD NUM-a.

Urša Sekirnik (1986) je med letoma 2004 in 2007 delovala kot soustanoviteljica in članica ARWE, skupine za eksperimentalni gib. Leta 2011 je diplomirala na SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance), že v času študija pa je leta 2010 postala soustanoviteljica KUD NUM-a s sedežem v Škofji Loki. V delu znotraj tega kolektiva se vse bolj osredotoča na performans in večmedijsko umetnost ter se ukvarja s koncepti kot so kostumizacija, post-fordizem in (iz)raba tržnih mehanizmov. Kot plesalka je sodelovala s kolektivom Col.lectif PoPs (Španija), Joano Serra Foraste (Španija), Phoebe Osborne (ZDA), Carolino Alejos (Španija) in Silvio Elgarrista (Španija).

Povezave:

 

Mladi levi

Povezani dogodki