SLG Celje, 1. 12. 2015

65-letnica profesionalnega delovanja SLG Celje

V SLG Celje bodo v nedeljo, 6. decembra, praznovali 65- letnico profesionalnega delovanja. Jubilej bodo počastili v petek, 11. decembra, ob 18.00 s predstavo Nostalgična komedija, sledili bodo krajši program, predstavitev fotografske monografije Oder za odrom in odprtje fotografske razstave Oder za odrom Jaka Babnika in Uroša Hočevarja.
Foto: Jaka Babnik
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Jaka Babnik
Foto: Uroš Hočevar

Jubilejno sezono v SLG Celje sta zaznamovala dva izjemno pomembna dogodka – odprtje Malega odra in izid monografije fotografij Oder za odrom. Z monografijo fotografij zaokrožujejo projekt Oder za odrom, ki so ga začeli v sezoni 2014/15 na pobudo in v sodelovanju s fotografoma Jakom Babnikom in Urošem Hočevarjem, ki z gledališčem redno sodelujeta od sezone 2010/11. V tem času sta postala del gledališke družine in pokukala v vsako poro skritega gledališkega dogajanja.

Monografija Oder za odrom je poklon petinšestdesetim letom delovanja gledališča, je poklon vsem zaposlenim in zunanjim sodelavcem, ki na odru in v zaodrju omogočajo gledališko čarovnijo, kot tudi poklon vsem, ki so pustili svoje najboljše moči na našem odru. Izbor fotografij so predstavili na razstavi, ki je bila na ogled med junijem in oktobrom 2015 v starem mestnem jedru, fotografije pa so bile tudi vizualna osnova za predstavitev jubilejne sezone 2015/16. Kot so zapisali v SLG Celje, gre za svojstven dokument minljive gledališke umetnosti in dragocen spomin na skupna doživetja, umetniška snovanja, mala veselja, pogovore in čakanja, na vse skrito, kar zraste v odrski dogodek. Ob tej priložnosti bodo odprli tudi fotografsko razstavo zakulisnih gledaliških trenutkov Jaka Babnika in Uroša Hočevarja ODER ZA ODROM v foyerju gledališča.

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bodo 6. decembra 2015 praznovali 65-letnico profesionalnega delovanja. Gledališče je bilo ustanovljeno prav na ta dan leta 1950, ko je MLO Celje izdal odločbo o ustanovitvi mestnega gledališča. Prva premiera poklicnega ansambla je bila 17. marca 1951, in sicer uprizoritev Mire Puc-Mihelič Operacija v režiji Toneta Zorka. Prva in edina zaposlena igralka v sezoni 1950/51 je bila Nada Božič.

Za njimi je 65 ustvarjalnih let, vzponov in padcev, malih in velikih zmag, po celjskih deskah so se sprehodila številna velika imena slovenskega gledališča ter zapisala ime SLG Celje v gledališko zgodovino. Tako sta med igralci SLG Celje kar dva dobitnika Borštnikovega prstana – Janez Bermež (1998) in Anica Kumer (2003), ki sta bila v gledališču zaposlena do svoje upokojitve. Leta 2011 je najvišje gledališko priznanje prejela še Milada Kalezić, ki je svojo profesionalno pot začela v SLG Celje v sezoni 1977/78 in ostala vse do sezone 2002/03, leta 2015 pa je Borštnikov prstan prejela tudi Ljerka Belak, ki je bila članica ansambla SLG Celje od sezone 1972/73 do sezone 1992/93.

V 65 letih zgodovine se je na celjskem odru zvrstilo kar 488 novih premier. Vodstva gledališča, igralski ansambel, tehnični delavci in uprava so si skozi vsa ta desetletja prizadevali dvigovati in ohranjati visoko kulturno raven gledališča. Pokrivajo vse gledališke žanre, domačih in tujih avtorjev, tako klasična dela kot novitete. V SLG Celje so še zapisali, da se zavedajo prednosti, da so edino profesionalno gledališče v Savinjsko-Šaleški regiji. Ob domišljenem in raznolikem repertoarju se poskušajo še dodatno vključiti v širšo lokalno skupnost, organizirajo dan odprtih vrat, gledališko vzgojo, delavnice in rojstne dneve za otroke ter razstave.

Povezava: Spletna razstava Oder za odrom

Gledališče Celje