Impro liga / Mistral Majer, 10. 1. 2019

25 let Impro lige

V soboto, 19. in nedeljo, 20. januarja 2019 bo v CSK France Prešeren na Karunovi 14 v Ljubljani potekalo slavje ob 25. obletnici Impro lige, temeljnega programa improvizacijskega gledališča v Sloveniji.
:
:

Foto: Arhiv Impro liga

V dveh dneh bodo na ogled predstave in razstava, posvečena zgodovini impro gledališča, prav tako pa bodo na odru ob današnjih improvizatorjih ponovno zaigrale nekatere legende improvizacije v Sloveniji.

Impro liga je program, ki že vrsto let poteka kot državno tekmovanje gledaliških impro skupin in ki še danes ostaja temeljno stičišče vseh slovenskih improvizatorjev in improvizatork, ki so svoj izraz našli_e v tej uprizoritveni zvrsti od začetka 90. let dalje.

Impro ligo je ustanovilo Gledališče Ane Monro leta 1993, ko je Andrej Rozman – Roza z objavo v M'zinu otvoril »Slovensko gledališko ligo«. Od takrat pa se je na različnih gledaliških odrih predstavilo več sto gledaliških improvizatorjev in improvizatork, ki so odigrali_e številne impro tekme in raznovrstne improvizacijske predstave. Le eno drži, niti dva prizora v več tisoč predstavah si nista bila enaka. Iz Impro lige so se razvili številni gledališki projekti in programi: ŠILA – Šolska impro liga, MIŠ – Mala impro šola, Gverila teater, Impro klub, mednarodni festival Goli oder, Improške, Improvizija, Impro maraton itd. pa vse do televizijskih in radijskih oddaj, med drugim tudi Impro TV, Štafeta mladosti, Ustreli!, pa vse do TV Dober dan, Razred zase, Osvežilna fronta, Impro klet in številnih drugih. Improvizatorje in improvizatorke pa danes srečujete tako v institucionalnih gledališčih (SNG Drama, MGL, Lutkovno gledališče Ljubljana idr.), na filmu in televiziji, v novinarskih vodah, kot pisatelje in pisateljice, scenariste_ke pa vse do glasbenikov in glasbenic, moderatorjev in moderatork najraznovrstnejših dogodkov.

Več informacij in program dogodkov na spletni strani: http://www.impro-liga.si/.

Impro liga