B-51, 13. 6. 2013

2013 - Leto brez Festivala KLUŽE

Tudi enajstletna zgodovina Festivala KLUŽE – specifične oblike razvoja kuturnega turizma na Bovškem - ni bila letos dovolj tehtna, da bi se tradicija festivala nadaljevala in da bi, tako kot vedno do sedaj, v sodelovanju med Občino Bovec in Kulturnim društvom B-51, realizirali Festival KLUŽE.
:
:


Na podlagi izjave za javnost župana Občine Bovec, gospoda Siniše Germovška, je jasno, da se v občini iz finančnih razlogov niso odločili za podporo Festivalu KLUŽE. Obenem je večletna programska podpora društvu B-51 s strani Ministrstva za kulturo RS za leto 2012 in 2013 zmanjšana in ne dovoljuje, da bi v društvu prevzeli celotno programsko in poslovno realizacijo festivala. Lansko leto so ob minimalni podpori Občine Bovec sicer uspeli narediti precej krajšo obliko festivala KLUŽE, ohraniti tradicijo najbolj pomembnega projekta na področju kulturnega turizma v tej regiji, kar je letos brez kakršnekoli podpore Občine Bovec popolnoma nemogoče.

Ne glede na odločitev same občine in upoštevanja objektivnih finančnih razlogov, je sama prekinitev dolgoletnega festivala žalostna podoba celotne situacije v domači kulturi in vsesplošnega odnosa do tega področja, ki naj bi bilo izjemno pomembno za majne države in narode znotraj Evrope. Še dodatne specifičnosti Festivala KLUŽE (zgodovinska vrednost Trdnjave Kluže v kateri so se dogajali večinoma gledališki, pa tudi plesni in glasbeni dogodki, razstave itn. ter lokacija na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo), ki so motivirale društvo B-51, da so se pred 12 leti lotili programske in poslovne organizacije projekta, mednarodna dimenzija samega festivala (vsako leto se je zvrstilo 10-15 tujih in domačih predstav in ostalih dogodkov) ter istočasno promocija in uveljavljanje evropske različice kulturnega turizma, pušča dodatno grenkobo nad trenutno današnjo situacijo in nasploh odnosa do pomena kulture v domačem prostoru.

Kljub temu v društvu razmišljajo, da bi v prihodnjih letih nadaljevali s festivalom, v upanju pridobitve dodatnih evropskih sredstev, večjega posluha same Občine Bovec in razvoja kulturne zavesti v celotni državi, ki je v tem trenutku na grozljivem minimumu. Vsesplošna finančna kriza ni nikakršno opravičilo za (ne)podpiranje reprezentančnih regionalnih, državnih ali mednarodnih kulturnih dogodkov.

Kluže

Kulturno društvo B-51 EX PONTO, 14. 9. 2009
Gostišče Fritzl