SNG NG, 31. 3. 2011

200. uprizoritev Duohtar pod mus!

SNG Nova Gorica 31. marca 2011 praznuje velik praznik, 200. ponovitev komedije Duohtar pod mus! Ta dosežek ni velik le za to gledališče in koproducenta predstave Gledališče Koper, marveč je edinstven v celotnem slovenskem gledališkem prostoru.

Foto atelje Pavšič Zavadlav

To številko je doslej doseglo le Mestno gledališče ljubljansko z uprizoritvijo Hagada, nekaj drugih gledališč pa se tej številki s svojimi uprizoritvami še približuje. 200. ponovitev je Duohtar pod mus! dosegel že v 3 sezonah. Uprizoritev si je doslej ogledalo že več kot 65.000 gledalcev, tako v domači dvorani, kot na mnogih gostovanjih po Sloveniji in na različnih festivalih (Dnevi komedije, Celje, 2008; Teden slovenske drame, Kranj, 2008; Festival Lent, Maribor, 2008; Festival Carniola, Kranj, 2008). Na festivalu Dnevi komedije 2008 je predstava prejela nagrado Žlahtna predstava po izboru občinstva, Iztok Mlakar pa nagrado Žlahtni komedijant. Istega leta je dobila predstava tudi Nagrado občinstva za najboljšo predstavo 38. tedna slovenske drame, Kranj 2008.

Režiser Vito Taufer, ki je priljubljenega primorskega igralca in kantavtorja Iztoka Mlakarja nagovoril in prepričal, da se je lotil projekta, s katerim prinaša v naš prostor specifičen prispevek k jeziku, humorju in šansonjerstvu, predstavo označuje kot molièrovsko, brechtovsko in mlakarjevsko hkrati. Iztok Mlakar burko Duohtar pod mus! oblikuje kot dramatik, pesnik in pevec, igralec, avtor glasbe in celo lektor. Besedilo je napisal v primorskem narečju in v maniri Molièrove komediografije, snov za pisanje pa je našel v Molièrovih enodejankah Zdravnik po sili, Ljubezen – zdravnik in Pepčkova ljubosumnost. Vse to daje tej unikatni predstavi izreden primorski naboj z veliko mero prefinjene in hkrati domače duhovitosti, ki brez izjeme popolnoma očara vsakega, tako primorskega kot neprimorskega gledalca.Vsebina
Bog je ustvaril žensko zato, da moški ne bi pozabil na ponižnost in pokoro, da je moškemu v družbi steklenice prijetnejše kot v družbi žene, da se zakonski prepir lahko konča z ženinim maščevanjem in da za ljubezen ni zdravila …

Mlakar Sganarela – zdaj novodobnega zdravnika alternativne medicine – zaplete v reševanje ljubezenskih bolečin prelepe Lucinde in njenega ljubimca Leandra ter pri tem zaradi ljubosumnega dekletovega očeta tvega celo junakovo glavo. A ker gre za duhovito, zabavno, preobrazb, preoblek, presenečenj in menjave identitet polno odrsko delo, Sganarel seveda preživi, komedijski klobčič, prepleten s prepoznavnimi songi Iztoka Mlakarja v melodični in sočni primorščini, pa se tik pred koncem srečno razplete.

Režiser Vito Taufer
Avtor songov in glasbe Iztok Mlakar
Scenograf in kostumograf Damijan Cavazza
Oblikovalec luči Samo Oblokar

Igrajo

Sganarel - Iztok Mlakar
Martina - Urška Bradaškja k. g.
Valer - Gregor Zorc
Geront - Boris Cavazza / Renato Jenček k.g.
Lucinda - Lara Komar k.g. / Ylenia Zobec k.g.
Angelina - Teja Glažar
Leander - Gorazd Žilavec
Instrumentalni trio - Anže Vrabec k.g. / David Trebižan k.g., David Šuligoj k.g., Roman Kobal k.g.


Gledališče Koper, Iztok Mlakar, SNG Nova Gorica, Duohtar pod mus!, Vito Taufer