Peter Srbčič, Mestno gledališče Ptuj, 23. 11. 2009

Čas je za SKUP 6!

6. Slovenski festival komornega gledališča: Ptuj, 23. 11. - 5. 12. 2009. Kljub splošni krizi, ki se čuti vsepovsod, bo SKUP '09 bogat kot še nikoli. Pa ne v razsipnem razkošju banketov in zunanjega blišča, pač pa bogat v gledališkem, umetniškem smislu. Prvič namreč sodelujejo prav vsa gledališča, ki v tem prostoru kaj pomenijo. In to je največje priznanje našemu delu in dobra spodbuda za naprej.
:
:

V gledališču ni velikih in majhnih vlog, so samo veliki in majhni igralci. In ni velikih in majhnih predstav. So samo predstave, ki so slabe in ki pustijo gledalca ravnodušnega in zdolgočasenega sedeti v dvorani. In predstave, ki so dobre, ki gledalca nagovorijo, se ga dotaknejo, da s seboj ob slovesu odnese v sebi globoka in spoznanja. To so predstave, v katerih igralci zažarijo na odru, obdani s posebno avreolo prepričljivosti, katere žar ustvarja tisto neverjetno verjetnost gledališke umetnine. Na Ptuju spet dvigamo zaveso našega odra nad velikimi predstavami, velikimi prav v tem trenutku nagovarjanja gledalca. Saj ni ga intimnejšega stika med gledalcem in kot prav pri komornih predstavah, v katerih si zremo iz oči v oči, v katerih res dihamo isti zrak, čutimo prisotnost drug drugega v tem majhnem prostoru. A čeprav je prostor majhen, so predstave, ki zaživijo v njem, velike. Veliki so igralci, ki v njih nastopajo, so delo velikih umetnikov režije, scenografije, dramaturgije, glasbe, kostumografije, koreografije … So najboljše, kar je v tem intimnem gledališču komornih odrov nastalo v preteklem letu v slovenskem gledališkem prostoru. Prav je, da pridemo 'skup', da se, sicer v drugem, gledališkemu zrenju bolj naklonjenem terminu, zberemo na odru Mestnega gledališča Ptuj. Da to storimo navkljub temu, da nas je letos pri deljenju proračunske pogače pozabilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Kljub splošni krizi, ki se čuti vsepovsod, bo SKUP '09 bogat kot še nikoli. Pa ne v razsipnem razkošju banketov in zunanjega blišča, pač pa bogat v gledališkem, umetniškem smislu. Prvič namreč sodelujejo prav vsa gledališča, ki v tem prostoru kaj pomenijo. In to je največje priznanje našemu delu in dobra spodbuda za naprej.

Prihodnost prinaša spremembe. 'Skup' bomo prišli vsaki dve leti, festival bo po novem bienalen in se bo izmenjeval s festivalom monodrame. Vodenje SKUP-a bo za prihodnja štiri leta prevzel selektor, ki vam ga bomo predstavili na zaključni prireditvi. Gre za izjemnega poznavalca gledališča, dovolj drznega in brezkompromisnega, da bo popeljal ta festival do novega razvoja in postopne internacionalizacije. Prihodnost SKUP-a bo nedvomno svetla, srečali se bomo znova januarja 2012, v času projekta Evropske prestolnice kulture, zdaj pa je čas, da dvignemo zaveso in prižgemo luči. Naj zaživi SKUP’09.