Teden slovenske drame

Kranj, 27. 03. 2022 - 08. 04. 2022

52. Teden slovenske drame


V Prešernovem gledališču Kranj po uspešno zaključenem 51. Tednu slovenske drame, ki so ga izvedli v izrednem, novembrskem terminu, pripravljajo 52. Teden slovenske drame, ki se bo tradicionalno začel 27. marca 2022, na svetovni dan gledališča.

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, ki ga Prešernovo gledališče Kranj organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj. Kot je poudaril direktor Prešernovega gledališča Jure Novak, gre za festival nacionalnega pomena, ki spodbuja ustvarjanje in uprizarjanje slovenske dramatike, in sicer tako pri nas kot v tujini. Pri tem je omenil projekt Cankar gre na zahod / Cankar Goes West, prevode celotnega Cankarjevega dramskega opusa, ki so ga predstavili na 51. TSD in ki omogoča predstavljanje in promocijo slovenske dramatike v tujini.

Gledališko leto 2021, sicer še vedno zaznamovano z epidemijo covida-19, je ponudilo precej več uprizoritev kot leto prej. Selektor Rok Andres si je ogledal 68 uprizoritev, nastalih na podlagi slovenskih dramskih predlog, ki so bile premierno uprizorjene leta 2021 v produkciji tako institucionalnih kot tudi drugih gledaliških hiš in ustanov.

Tekmovalni program:

Spremljevalni program:

Poleg tekmovalnega in spremljevalnega programa tudi letos pripravljajo bogat dodatni program s širokim naborom različnih dogodkov.

"Tradicionalni Dan nominirancev bomo v sodelovanju s SLOGI in AGRFT še dodatno podprli z dramaturškimi analizami besedil. Predstavili bomo nove prevode slovenske dramatike v bolgarščino, nadaljevali promocijo novih prevodov Cankarja z analitičnimi branji članic in članov inštituta ITI z vseh celin. Problemska polja bodo odpirali kolegi iz DGKTS in ZDUS, v sodelovanju s slednjimi in DGR pa pripravljamo celodnevno srečanje dramatikov in režiserjev. Program 52. TSD bomo še dodatno popestrili s koncerti in vsebinami za otroke in mladino," je napovedal direktor Jure Novak.

Žirija za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika, ki so jo letos sestavljali Vesna Jevnikar (predsednica), Tomaž Toporišič in Jakob Ribič je prebrala osemintrideset besedil, med njimi devetindvajset prispelih na natečaj za nagrado Slavka Gruma, in nominirala štiri besedila:

Strokovni žiriji 52. Tedna slovenske drame:

Žirija za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika:

Žirija za Šeligovo nagrado, nagrado Tedna slovenske drame za najboljšo igralko, nagrado Tedna slovenske drame za najboljšega igralca ter posebno nagrado Tedna slovenske drame po izboru žirije:

Povezava: Poročilo selektorja 52. TSD

Povezava: Poročilo žirije in obrazložitev nominacij za nagrado Slavka Gruma

Povezava: Utemeljitev Grumove nagrade


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/teden-slovenske-drame-f-6