Jana Šter, 13. 2. 2014

Kralj na Betajnovi 1

Študentska kritika|Ivan Cankar: KRALJ NA BETAJNOVI. Režija Eduard Miler, SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor, premiera 6. 2. 2014 - Minimalistična črno-bela scena, velika igralska zasedba, udarni songi, pretresljiv napis »Zaupajte mi!« in večno aktualna tema zaznamujejo novo uprizoritev drame Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja.
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor

Od prve uprizoritve mineva že 110 let. V tem času je igra doživela že veliko realizacij in interpretacij, a je še vedno zelo aktualna. Uro in štirideset minut trajajoča nova kakovostna uprizoritev SNG Drama Ljubljana in SNG Maribor gledalcem sugerira, naj sprejmejo svoj del odgovornosti za trenutno stanje političnega sistema.

Igra razgali vse slabe lastnosti množice, ki pasivno spremlja in sprejema nasilno povzpetništvo Kantorja, lokalnega mogotca. Prav tako nam razkriva vse nemoralno zavite in zvite poti do uspeha ter nadvlade. Kantorja udarno in prepričljivo uprizori Jernej Šugman. Samozavestna in avtoritativna energija ter izpiljena igra gledalca ne pustita hladnega. Odlično izveden monolog, v katerem smo priča hipni slabosti Kantorja, ki prevprašuje moralnost in nujnost svojih dejanj, je dokaz, da se je Šugman uspešno poglobil v lik, ga razvil in mu dodal individualni pečat. Kantorjev edini aktivni nasprotnik je študent Maks, ki ga igra Vladimir Vlaškalić. Njegova igra niha od trenutkov prepričljivosti do trenutkov povprečnosti. Izjemno kakovostno je izpeljan prizor končnega verbalnega obračuna med Kantorjem in Maksom, kjer oba igralca odlično odigrata svoj del in tako naredita vtis na gledalce. Vlaškalićeva igra v razmerju do deklet Francke (Nina Ivanišin) in Nine (Tina Vrbnjak) žal ni bila tako prepričljiva – naravna in energična – kot pri soočenjih s Kantorjem in zato je prizore večkrat zasenčilo drugo dogajanje. Pomembno vlogo ima tudi Župnik, ki ga igra Aleš Valič. Izkušeni igralec dosledno izpelje svoj lik, ki raje kot morali daje prednost denarju. V replikah se nenehno zaveda svojega priliznjenega položaja, kar gledalca nemalokrat nasmeji. Z igro nas prepričata tudi Valter Dragan v vlogi Sodnika in Kristijan Ostanek v vlogi Adjunkta. Ko prideta povsem zaradi formalnosti in s prijateljskimi nameni h Kantorju na dom preveriti situacijo zaradi Maksovega umora, ki seveda ni povezan s Kantorjem, ju slednji spravi v hudo neprijetno situacijo s svojim priznanjem umora. Igralca s prestrašenostjo tako v glasu kot gibu odlično osvetlita odnos med oblastniki in podložniki ter s svojim vztrajanjem pri neresničnosti Kantorjeve trditve zabavata gledalce, hkrati pa jih prisilita v kritično recepcijo.

Scenografija temelji na črno-belem kontrastu, kar vzbuja instinktivno delitev na dobro in slabo. Zaradi zapletenosti odnosov med akterji in kompleksnosti igre je vedno prisotna kombinacija obeh barv. Scena je minimalistična in med igro dobro funkcionira.

Inovativni dodatek k igri so songi, ki jih pojejo igralci. To so vložki večglasnega zborovskega petja, besedilo pa je sestavljeno iz stavkov Cankarjevih besedil na temo hlapčevstva. Složno petje poudarja motiv hlapčevstva in mogočnost oblasti, kar vpliva na gledalca in ga prisili k premišljevanju. Songi so odlično vključeni v kompozicijo same igre, žal pa niso vedno najbolje izvedeni. Melodija songov je velikokrat moteče nezaznavna, besedilo pa premalo razumljivo. Prodorna sta tako predvsem dva skupinska songa o oblasti in o moči moških v družbi, ki sta podkrepljena še z gibalno koreografijo. Odlično izveden je tudi Šugmanov solo song o povzpetništvu.

Sredi predstave se zavesa zagrne in na njej se ob dramatični spremljavi klavirja prikaže ogromen napis »Zaupajte mi!«, ki zaradi nepričakovanosti na gledalca močno vpliva, ga šokira in jasno izrazi kritično ost igre.

Celostni vtis aktualne izvedbe Kralja na Betajnovi je pozitiven, saj predstava nudi gledalcu užitek v igri in ga hkrati prisili k razmišljanju o pasivnem obnašanju množic. Gledalci predstavo z zanimanjem spremljajo in se aktivno odzivajo na ironične bodice, ki jih v njen ne manjka. Uprizoritev gledalca premakne in ga pusti z grenko mislijo o oblasti in naši pasivnosti ter predvsem o našem dopuščanju krivičnega sistema. Kdo ve, morda pa se bo v prihodnosti mišljenje množice v odnosu do oblasti končno spremenilo in ne bomo več hlapčevali, ampak aktivno oblikovali pravičen svet.

***

Študentska kritika je nastala v okviru seminarja, ki ga na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo (Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani) vodi doc. dr. Gašper Troha.

 

Ivan Cankar, Drama SNG Maribor, Kralj na Betajnovi, Eduard Miler, SNG Drama Ljubljana

Povezani dogodki

Lara Paukovič, 13. 2. 2014
Kralj na Betajnovi 2
Rok Pečečnik, 13. 2. 2014
Kralj na Betajnovi 3