Zvok v performansu


Hahn Rowe / Foto: A. Donadio

Delavnica je namenjena obojim: tako gibalkam_ cem kot ustvarjalkam_cem/oblikovalkam_cem zvoka, ki jih zanima raziskovanje načinov, na katere zvok dojemamo in uporabljamo v performansu.

Osredotočili se bomo na materialnost/plastičnost zvoka, raziskovali in preizpraševali pa bomo tudi, kako na odru kontroliramo zvok, kako zvok nadzoruje nas in kako se z njim sporazumevamo. V osnovi gre za “ples” z zvokom, ki ga dojemamo kot enakovrednega in prežemajočega partnerja na odru. Skozi gibalno- vizualizacijske vaje in poglobljeno poslušanje bomo opazovali, kako se lahko gib in zvok stapljata in odzvanjata eden v drugem, kako zabrisujeta meje med zvokom in gibom.

Udeleženke_ci naj s seboj prinesejo preprosta zvočila – materiale kot so papir, kovine, plastika, tkanine ipd. – velika in majhna, tiha in glasna, ki jih bodo uporabljali pri ustvarjanju in naseljevanju imaginarne sonične pokrajine. Mikrofoni in kontaktni mikrofoni nam bodo omogočili, da bomo nadzorovali in transformirali zvok, od njegovih mikro pojavov do celotne zvočne slike. Za delavnico je zaželeno performersko, plesno ali glasbeno predznanje. Delo z umetnikom bo potekalo v angleškem jeziku.

Hahn Rowe je mednarodno priznani violinist, kitarist, skladatelj in mešalec zvoka/producent, ki sodeluje v najrazličnejših projektih. Kot glasbenik je delal z Glennom Branco, Foetusom, skupino Swans, Ikue Mori, R.E.M., Davidom Byrnom in Moby. Za mešalno mizo je med drugim produciral glasbene posnetke za Billa Laswella, Antony and the Johnsons in Yoko Ono. Rezultat Hahnovega dolgoletnega sodelovanja s koreografinjo Meg Stuart, ki živi med Brusljem in Berlinom, je osem celovečernih plesnih del.

Po zaključeni delavnici, bodo udeleženke_ci delavnice ob 19h predstavili ideje, ki so jih raziskovali na delavnici v okviru Neforme na odru Španskih borcev.

Zvočna-performerska delavnica
Produkcija in organizacija: Mesto žensk, Emanat, Sploh, v sodelovanju s Španskimi borci.