Ženska

Dokumentarni film

Foto: Pomurski muzej Murska Sobota

Ženska je zgodovinski, esejistični in interpretativni pregled boja za pravice žensk v slovenskem prostoru, v katerem so predstavljeni ključni  dogodki, ki so pomenili premik pri uveljavljanju pravic žensk in enakopravnosti.

Film zajema boj za ekonomsko neodvisnost žensk in za oblast nad lastnim telesom. Govori o brisanju stereotipov skozi čas, o boju za volilno pravico, za pravico do izobraževanja, dela, enakega plačila, svobodnega odločanja o rojstvu otrok, za civilni zakon in za brisanje družbeno pogojenih razlik. Osvetli vlogo ženskih društev in položaj žensk v procesih družbenega osamosvajanja in ustvarjanja, obravnava  položaj kmečkih žensk in vlogo katoliške cerkve. Pojasni pot do civilnega zakona, spregovori  o kontracepciji, menstruaciji, nasilju in kazenski zakonodaji, ki je zaščitila žensko integriteto. Film odstira stereotipe in skozi pronicljiv, pretežno ženski  pogled, tke portret današnje družbe in ženske vloge v njem.

Gre za prikaz pogumnih, vztrajnih in prevečkrat nevidnih korakov, ki se nam danes mogoče zdijo samoumevni. A na tej poti ni bilo nič dano, ampak veliko trdo pridobljeno. (Majda Širca)

***

Majda Širca je umetnostna zgodovinarka, novinarka, urednica, avtorica oddaj Povečava na RTVS; publicistka, nekdanja poslanka in ministrica za kulturo, sedaj zaposlena v Dokumentarnem programu RTVS.

Scenarij in režija: Majda Širca
Sodelujejo: dr. Milica Antić Gaber, Ana Cergol Paradiž, Irena Destovnik, dr. Mirjam Hladnik Milharčič, dr. Vesna Leskošek, dr. Irena Selišnik, Ivanka Skamen, dr. Svetlana Slapšak, dr. Gorazd Stariha, akademkinja Alenka Šelih, dr. Marta Verginella, dr. Nina Vodopivec, dr. Peter Vodopivec, dr. Sabina Žnidaršič, Metka Majer
Snemalec: Jurij Nemec
Asistent snemalca; Jurij Frleta
Tonska tehnika: Nikola Klavžar, Samo Kozlevčar
Osvetljevalca: Janez Belič, Vito Borenović
Montaža: Zlatjan Čučkov
Kolorist: Matej Pevec
Kreativni grafični oblikovalec: Živko Ratković
Grafične opremljevalke: Alenka Martinčič, Breda Bras, Karina Kunej
Avtorska glasba in glasbena oprema: Borja Močnik
Zvokovna obdelava: Marijan Drobnič
Producent projekta: Denis Miklavčič
Tajnica režije: Tina Djilas
Producenta: Jaka Hemler, Tanja Prinčič
V.d. urednika: Andraž Pöschl
V.d. odgovorne urednice: dr. Ljerka Bizilj
Produkcija: Radiotelevizija Slovenija
Organizacija: Mesto žensk
V sodelovanju: Slovenska kinoteka, RTV Slovenija