Zajtrk z umetnico

Pogovor

V »Zajtrku z umetnico« bosta slovenski javnosti svoje delo in širši opus predstavili ena najbolj radikalnih mehiških performerk Rocío Boliver ter britanska umetnica Nicola Canavan. Rocío Boliver bo na 18. Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti - Mesto žensk sodelovala v sklopu mednarodne skupinske razstave Zrcalo časa s fotografijo Čas mineva – del serije Med menopavzo in starostjo – in samostojnim performansom Med menopavzo in starostjo, Nicola Canavan pa bo uprizorila dva performansa, Sladkogrenko in Božanska travma. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.

Organizacija: Mesto žensk. V sodelovanju: Caffe Metropol.
S podporo: A Space for Live Art.

O umetnikih:
Rocío Boliver je v mednarodnih umetniških krogih dejavna zadnjih dvajset let. Leta 1991 je začela svojo pot performerke z branjem lastnih porno-erotičnih besedil in ostro kritiko zatiranja žensk.

»V tej pasterizirani družbi raje vzbujam gnus, sovraštvo, zavrnitev, zmedo, dolgčas, tesnobo, sovražnost, strah … da bi še bolj spodbujala miselno asepso.«

Če je za nekatere performans »najbolj radikalna vseh umetnosti«, potem akcije in teme, ki jih je v več kot dvajsetih letih izvedla Rocío Boliver aka La Congelada de Uva (op. prev.: »congelada« je vrsta sladoleda, podobna lučki, »uva« pa pomeni grozdje), umetnico uvrščajo v najbolj radikalno krilo mehiške zgodovine tako imenovane umetnosti telesa. Njena umetnost telesa pojasnjuje, kako dadaistični duh happeninga in dovtipa prevzameta osebnost Rocío Boliver, dokler je ne spremenita v najbolj nepopustljivo in briljantno 'izbranko': La Congelado de Uva. La Congelada, situacionistična vodja epifenomena seksualnega lika v Mehiki, odprto kaže svojo nevarno vizijo feminizma in umešča svojo erotično genitalnost v središče svojega govora. La Congelada de Uva je trajna ikona underground kulture v Mexico Cityju. Poleg tega, da predstavlja nepogrešljivi element za razumevanje tega časa in gibanja, ostaja dejstvo, da je najmanj, kar ji dolgujemo, avtorstvo nekaterih najbolj šokantnih in provokativnih podob v mehiški sodobni umetnosti.

Nicola Canavan se je rodila v severovzhodni Angliji (VB). Po diplomi leta 2006 se je začela uveljavljati na domačem in mednarodnem umetniškem prizorišču. Njena umetniška praksa temelji na akcijah-performansih in zajema živa dela, dokumentacijo njihovih produktov in sledi ter njihovo reprezentacijo v drugačnih oblikah. Canavanova priznava in se upira božanskemu in svetemu s spreminjanjem mesa in rituali, ki presegajo telesno. Svoja dela je predstavila doma in v tujini, med drugim na Momentum Festival (Bruselj), Bodily Functions (Cork), ]performance s p a c e[ in Inbetween Time, Arnolfini (VB).