Vzkrik

Zadnji festival dramske pisave

Navkljub epidemiološkim razmeram festival dramske pisave Vzkrik še zmeraj vztraja in se letos v svoji četrti, po sili razmer tudi zadnji, ediciji iz Mestnega gledališča ljubljanskega seli na splet. Štiridnevni festival, ki bi se moral zgoditi marca, je tokrat strnjen v en celovečerni dogodek.

V želji po izboritvi prostora za sodobno slovensko dramatiko in raziskovanju novih uprizoritvenih modelov, ki pritičejo okoliščinam, spletni format festivala predstavlja eksperiment potencialne virtualne živosti dramatike.

Spletni prenos pod tehničnim vodstvom Vida Merlaka ter povezovanjem igralcev Tamare Avguštin in Staneta Tomazina nas popelje v celovečerni festivalski program. Ta je sestavljen iz video predstavitev neuprizorjenih bralnih uprizoritev ter gostovanj gledaliških in literarnih strokovnjakov, ki ponujajo uvid v potenciale razvoja in uprizarjanja sodobne dramatike. Problematizira se polje zvočnih in radijskih potencialov izvedbe dramskih besedil, spletnega in knjižnega objavljanja dramatike, njene digitalne in virtualne prihodnosti ter predvsem možnosti in prostora za njeno uprizarjanje.

V režiji osmih gledaliških režiserjev: Žive Bizovičar, Žige Hrena, Brine Klampfer, Eve Kokalj, Mojce Madon, Luke Marcena, Nine Ramšak in Aljoše Živadinova Zupančiča si lahko ogledamo virtualne video interpretacije besedil osmih dramskih avtorjev: Varje Hrvatin, Brine Klampfer, Nike Korenjak, Gašparja Mariniča, Tjaše Mislej, Jerneja Potočana, Petra Rezmana in Suzane Tratnik.

Tako še zadnjič skupaj vzkrikamo: »Ker nas ne boste uprizarjali, se ne bomo sami.«