Vse se ujema

Koreografska delavnica Simone Aughterlony

Delavnica za izhodišče vzame razmislek o arhitekturah bivanja in prakticiranja. Ponuja inkluzivno metodologijo, ki odkriva načine, kako se spopasti z neobvladljivostjo vseh elementov in potencialno motečih informacij, povezanih z ohranjanjem soobstoječih energij.

Prevpraševanje fenomenologije utopij sproža inherentno polemiko: strah, da se vse stvari ne bodo skladale, prilegale, prilagajale in nam ne bo uspelo na zamišljeni dominantni poti.

Soba ponuja razširjen pogled na obzorje; ni se več treba znebiti stvari, ki domnevno zadržujejo ali zaustavljajo napredek. S ciljem sprejeti (integrirati) vsak nov vstop nečesa ali nekoga v sobo, kot stvari same po sebi, postajamo radovedni, kako se vsaka stvar prilega.

Delali bomo z materiali, kot so vrv, stol, lestev, začimbe, sadje, oprema in koža. Udeleženke_ci bodo povabljene_i , da se ukvarjajo z akumulativnim delom, s stvarmi, ki jih je potrebno narediti, da delujejo in se ob tem spoznavajo s kulturo fleksibilnosti izpogajane v gradnji in razgradnji že narejenega.

V odnosu do grajenja drugačnega sveta so na delu skrbstvene prakse in resnično zanimanje za kontinuirano gradnjo: delo, ki se torej ukvarja z intimnostjo, seksualnostjo in drugačno ekonomijo, na podlagi menjav. Če o vseh teh stvareh v Sobi razmišljamo kot o nečem, kar spominja na družinsko mrežo, kakšno je med fiksiranjem, premeščanjem in fleksibilnostjo vseh delov, tveganje; kaj je prikrito ali izgubljeno? Kdo ne spada v družino?

Za delavnico je zaželeno koreografsko oz. plesno predznanje. Delo z umetnico bo potekalo v angleškem jeziku.

***

Simone Aughterlony je neodvisna umetnica, ki ustvarja in je deležna podpore za svoje ustvarjanje, predvsem v kontekstih plesa in performansa, v Berlinu in Zürichu. Simone že več kot desetletje koncipira in producira koreografska dela v sodelovanju s prijatelji, vizualnimi umetniki, glasbeniki, akademiki in plesalci. Med drugim je sodelovala z umetniki, kot so Meg Stuart/Damaged Goods, Forced Entertainment, Jorge León in Phil Hayes.

Skupaj s filmskim ustvarjalcem Jorgejem Leónom je zasnovala, kurirala in režirala umetniški projekt o hišnih pomočnicah, ki je doživel premiero na bruseljskem Kunstenfestivaldesarts (2010). Leta 2015 sta Jorge in Simone ponovno združila moči v projektu Uni * Form, premierno predstavljenem na Zuercher Theater Spektakel, ki trenutno gostuje po Evropi. Isto leto je prejela švicarsko plesno nagrado za izjemno performerko.

Gostuje tudi s Supernatural (Nadnaravno), ki je rezultat sodelovanja z umetnikoma Antonijo Livingstone in Hahnom Roweom, in celotno Biofikcijsko trilogijo. Trenutno sodeluje z Jen Rosenblit v projektu Vse se ujema (Everything Fits In The Room), ki je naročilo HAU Hebbel am Ufer in Haus der Kulturen der Welt.

V zadnjem času najbolj intenzivno razmišlja in se ukvarja z alternativnimi oblikami ‘sorodstva’. V njenem ustvarjanju se pojavljajo nove konstelacije družine kot možnosti za rekonfiguracijo kulture skupnosti oz. povezanosti, ki spodbuja tako družinske kot (še) neznane kvantitete. Najti afiniteto s temporalnostjo, ki olajša senzitivni in čutni odnos z materialnostjo vseh teles, omogoča dostop do oblik intimnosti, ki jih morda še ne prepoznavamo. Njena dela igrivo ustvarjajo reprezentacijo in njeno zasičenost, pronicajo v in privzemajo fenomenologijo napačne prepoznave in absurda. Simone se loteva performansa kot prakse ‘worldbuildinga’, tj. konstrukcije imaginarnih svetov, v kateri prevprašuje protislovje med dominacijo poželenja in sposobnostjo delovanja vseh elementov.

Produkcija in organizacija: Mesto žensk, Emanat, Sploh, v sodelovanju s Plesnim Teatrom Ljubljana.