VideoPerforma: McButo / HI-RES

:
:
Razstava

HI-RES / Foto: Marina Gržinić & Aina Šmid

Letošnja video:performa zajema dva pogleda, ki z izpostavljanjem vprašanj prečita most med normativnim in markiranim branjem relacije ter možnostjo njenega prečenja. Dva neobhodna pogleda na strast in cmok v grlu, ki sta konstitutiven del vsakega ‘ljubezenskega odnosa’. Tak 'ljubezenski odnos' prepoznamo tudi v delu in v odnosu do drugih stvari - do plesa, teorije, prehranjevanja, načina življenja. Dva pogleda bo prečil vstop novega in nepoznanega, ki ga bo podpisala umetnica Nataša Berk.


SIVA: McButo

Akcija McButo je zgolj ena v seriji Obleka … človeka, v katerem so SIVA raziskovali, v kolikšni meri zunanji videz posameznika (obleka) določa način odzivanja okolice nanj. Natančneje, zasnovali so sklop akcij, znotraj katerih so kodacije socialnega vedenja v odnosu do različno markiranih javnih prostorov preobračali z namenom razkrivanja postopkov markiranja, kodiranja in normiranja relacij vedenje / obleka – situacija.

Video McButo odpira vrsto vprašanj o postopkih kodiranja in normativizacije. V sklopu preprostih in vsakdanjih situacij nam skupina s premikanjem markerjev razkriva načine zajetja telesa v območje norme in nanjo pripete samoregulacije. Kot v butu je tudi tukaj vse upočasnjejo – sklop mikrogibov kot opozicija pospešenu načinu življenja, konkretneje prehranjevanju, ki jih vsiljujejo restavracije s hitro prehrano.

Z izborom forme plesnega-videa pa zareže tudi v polje samega medija ter preigrava razliko med (z)možnostjo telesa in (z)možnostjo tehnologije (upočasnjevanje gibanja za kamero ali s kamero).

Skupina SIVA (Andreja Džakušič, Ivut Aivai, Simon Macuh) je nastala leta 2009. Skupina na nenavaden način raziskuje povsem vsakdanje pojave kot je obleka, hrana, prosti čas in podobno. Glede na karakteristike dogodka SIVA izhaja iz danega prostora.

Avtor: SIVA
Zvrst: Video performans / video performance
Dolžina: 36:39 min
Medij: DVD – Video


Marina Gržinić & Aina Šmid: HI-RES

digital Beta, 20.57 min, barvni Format: 4 x 3
Produkcija v sodelovanju z Zavodom Emanat, Ljubljana in VPK, Ljubljana, 2006
Video HI-RES je nastal na podlagi plesne predstave HI-RES Maje Delak in Male Kline. Video zastavlja vprašanja in ponuja nekaj nepričakovanih odgovorov na to, kaj je treba danes narediti na področju sodobne umetnosti/plesa, kje so meje reprezentacije kot okvira, ki vpliva na sodobni ples, in kakšna je sposobnost plešočega telesa pri ustvarjanju pomena zase in za druge. HI-RES razvija dve močni stanji akcije in kontemplacije: dolgočasje in vrtoglavico, ki ju politika in analiza globalnega kapitalističnega sistema in njegovih performativnih politik nepretrgoma ohranjata.

Scenarij in režija: Marina Gržinić, Aina Šmid
Besedilo v videu: Marina Gržinić
Koreografija: Maja Delak in Mala Kline
Izvajalki: Maja Delak in Mala Kline
Igralec: Gregor Zorc
Kamera: Ivica Stojanović
Asistent kamere: Iztok Sajdl
Montaža: Svetlana Dramlić
Postprodukcija zvoka: Drago Kociš
The Song izvajata Stefan Geissler in Jakob Ortis

Marina Gržinić in Aina Šmid se ukvarjata z videom že od leta 1982. Sodelovali sta v več kot 40 umetniških video projektih, skupaj posneli kratki 16 mm film ter vrsto video in medijskih inštalacij. Samostojno sta režirali več video dokumentarcev in televizijskih oddaj. Leta 1997 sta pripravili interaktivni CD-ROM za ZKM Karlsruhe. Svoja video dela sta predstavili in razstavili na več kot 100 svetovnih video festivalih in za njih prejeli številne glavne nagrade. Leta 2003 so na mednarodnem festivalu kratkega filma v Oberhausnu v Nemčiji pripravili retrospektivno razstavo njunih del (1985 - 2003). O njunem delu je izšla tudi knjiga v slovenščini (leta 2006) in angleščini (leta 2009). http://grzinic-smid.si/