Večer 46. TSD, nagrada za mladega dramatika: Pia Vatovec "Zimske radosti"

:
:
Bralna uprizoritev nagrajenega besedila in pogovor z nagrajenko

Pia Vatovec / Foto: Arhiv PGK

Prešernovo gledališče Kranj (PGK) na Tednu slovenske drame od leta 2012 podeljuje tudi nagrado za mladega dramatika. Zanjo konkurirajo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do trideset let. Žirija je na letošnjem 46. tednu slovenske drame izmed petih prispelih besedil nagradila delo Pie Vatovec: Zimske radosti. Pia Vatovec je absolventka dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). 

»Enodejanka Zimske radosti se zgodi v enem samem intenzivnem, a zelo komornem zamahu. Iz strukture slutimo, da se v takem tempu lahko bližamo zgolj in samo katastrofi, a zgodba in zaplet vseeno ostajata izven meja pričakovanega. Najprej zaradi svoje neposrednosti, ki je literarno dobro obdelana, da ni ne prostaška ne preenostavna, nato zaradi vzpostavljanja intimnih svetov protagonistov, v katerih prepoznamo skoraj resničnost njihovih zgodb, nazadnje pa besedilo zdrži neposrednost do trenutka, ko nam ne nudi nobenega zadoščenja več, niti rešitve, le neko prazno upanje. Dramski okvir napolnjuje relativno preprosta zgodba, kjer se znajdejo povsem običajni liki; dve družini, ki se srečata ob večerji, ko se zaradi osebnih okoliščin in kompleksne preteklosti zgodi trk osebnih zgodb. V Zimskih radostih smo tako  soočeni z dramskimi osebami treh generacij, ki so v svoji eksistenci tako človeške, da ob branju brez težave prehajajo iz papirnate oblike v neko imaginarno uprizoritveno stvarnost. Zimske radosti so zaključena celota, izdelek mladega avtorja, ki se sicer ukvarja s težavami generacije svojih staršev, a v liku Nine, okoli katere se dogajanje zgoščuje, se izrazi vsa nemoč in bolečina mladih ljudi, ki želijo živeti, pa jim to zaradi različnih okoliščin ni omogočeno. Nagrajeno besedilo je dober obet za nadaljnji razvoj socialno občutljive in bolj angažirane dramatike, ki ima v naši zgodovini že lepo tradicijo, « je svojo določitev obrazložila žirija za podelitev nagrade (dr. Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), Rok Andres, Tatjana Ažman, Vesna Pernarčič in dr. Gašper Troha).

Bralno uprizoritev nagrajenega besedilabodo izvedli igralci PGK in študenti AGRFT. Režiserka: Mateja Kokol, lektorica: Maja Cerar. 

Pogovor z nagrajeno mlado dramatičarko Pio Vatovec bo vodila teatrologinja Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.

PGK, STA, 9. 4. 2016
Nagrade 46. Tedna slovenske drame