Vašhava

:
:
Gre za najnovejši plesni film, rudarski rekviem, režiserja Saša Podgorška in koreografa Iztoka Kovača, uveljavljenega ustvarjalnega tandema , ki je doslej ustvaril pet kritiško priznanih plesnih in dokumentarnih filmov, odmevnih tako doma kot v tujini.
Foto: Arhiv EN-KNAP
Foto: Arhiv EN-KNAP
Foto: Arhiv EN-KNAP

Film vsebinsko zaključuje 15-letno odslikavo neke industrijske epohe, ki je zaznamovala trboveljsko dolino. Delavske in rudniške objekte, ki so več kot sto petdeset let označevali in spreminjali Trbovlje in ki so ujeti na filmski trak v filmih EN-KNAP, namreč čaka negotova prihodnost. V filmu se mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, edini stalni ansambel za sodobni ples pri nas, v tem posvetilu avtorja Iztoka Kovača rodnemu kraju še zadnjič sooči z rudniškimi prostori, preden ti za vedno izginejo iz kolektivnega zavednega. Od njih se poslovijo dostojno.

Še zadnjič jih napolnijo z vitalnostjo življenja, kot ga doživljajo sami. Trdo, konkretno delo prednikov v teh prostorih nadomesti izpiljen EN-KNAP-ovski plesni izraz, utrjen s plesalci iz Anglije, Švedske, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Režiser in montažer Vašhave Sašo Podgoršek je na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je bil film premierno prikazan, prejel vesno za najboljšo montažo. 
 
Filmska produkcija En-Knap
Plesni filmi v produkciji EN-KNAP, med katerimi sta javnosti verjetno najbolj poznana Vrtoglavi Ptič in Dom Svobode (Kovač-Podgoršek), so pomembno zaznamovali slovensko in evropsko kulturno prizorišče in prejeli vrsto nagrad. Brez izjeme so posneti na lokacijah v Trbovljah, kjer se neizprosno, prvobitno delavsko/rudarsko okolje iz mladosti koreografa, pedagoga in plesalca Iztoka Kovača prepleta z njegovo izkušnjo urbanih evropskih velemest in kot tako predstavlja omamen, vrtoglav trk dveh nasprotujočih si svetov.  

Sašo Podgoršek

Rojen v Brežicah, 1964. Po zaključeni AGRFT je za svoj diplomski film Koya je preživela (1991) prejel več nagrad na večjih študentskih filmskih festivalih. Režiral je številne oglase, glasbene videe, dokumentarce ter plesne in celovečerne igrane filme. Vrsto let sodeluje s številnimi mednarodno priznanimi umetniki in ustvarjalci, med njimi s skupino Laibach, interdisciplinarnim umetnikom Markom Peljhanom ter plesalcem in koreografom Iztokom Kovačem. Podgoršek je režiral več kot 50 glasbenih videov za domače in menarodne glasbene ustvarjalce, med njimi so Laibach, Demolition Group, Plavi Orkestar, Komputer, Siddharta, Jinx, Lollobrigida, Vlado Kreslin, Melodrom, Random Logic, Kozma in DJ Umek. Za svoje delo je prejel številne domače in mednarodne nagrade.
 
Iztok Kovač
Koreograf, pedagog in plesalec Iztok Kovač je v devetdesetih letih pojem slovenskega sodobnega plesa tako rekoč iz nič umestil v evropski in svetovni kulturni prostor. Pod okriljem festivala Klapstuk, je leta 1993 v belgijskem Leuvenu ustanovil mednarodno plesno skupino En-Knap in jo leto kasneje v Ljubljani legitimiziral kot produkcijski zavod EN-KNAP. Po 14 letih projektnega delovanja je leta 2007 ustanovil mednarodno plesno skupino EnKnapGroup, prvi stalni ansambel za sodobni ples pri nas in produkcijo preusmeril na repertoarno delovanje. Dve leti pozneje je Zavod EN-KNAP prevzel vodenje Centra kulture Španski borci, kjer Iztok Kovač kot umetniški vodja izbira domači in mednarodni program. Poleg tridesetih avtorskih projektov, umetniškega vodenja in pedagoškega dela, njegov opus vključuje tudi kinematografijo petih plesnih filmov. V dvajsetletnem intenzivnem delovanju je v evropskem prostoru sodobnega plesa utrdil prepoznavnost lastne estetike in zagotovil zašitni znak, v katerega kvaliteto že od začetkov vlagajo številni domači in tuji koproducenti. Iztok Kovač je prejemnik številnih najuglednejih domačih in mednarodnih nagrad.
 
2014, DCP, barvni, 29’

Scenarij Iztok Kovač, Sašo PodgoršekRežija Sašo Podgoršek
Koreografija Iztok Kovač
Ustvarjalci in izvajalci
EnKnapGroup: Luke Thomas Dunne, Ida Katarina Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza
In gostje: Gyula Cserepes, Barbara Kanc, Katja Legin, Lada Petrovski Ternovšek, Ravi Ternovšek
Fotografija: Sven Pepeonik
Scenografija: Niko Novak
Kostumografija: Valter Kobal
Montaža: Sašo Podgoršek
Oblikovanje zvoka: Charo Calvo
Produkcija EN-KNAP: Meta Lavrič, Iztok Kovač, Sašo Podgoršek
S podporo Slovenskega filmskega centra
S pomočjo: Teleking, Občina Trbovlje, Rudnik Trbovlje Hrastnik, Restavracija Lazarevac
Produkcija: Zavod EN-KNAP

Film Vašhava je nastal v produkciji Zavoda EN-KNAP in s podporo Slovenskega filmskega centra.