Ursula Martinez: Onstran burleske!

Delavnica

Foto: www.ursulamartinez.com

Onstran burleske! je štiridnevna delavnica z Ursulo Martinez, namenjena igralcem, plesalcem in performerjem z odrskimi izkušnjami. Cilj delavnice je ustvariti kabaretno točko ali kratek performans, ki ga bo mogoče predstaviti v profesionalnem kabaretskem oz. performativnem kontekstu.

Delavnica se bo opirala na tradicionalne kabaretne veščine (glasba, petje, ples, drag, striptiz itn.) in raziskovala zanimive načine, na katere jih lahko združimo s sodobnimi pojmovanji spolnosti, provokacije, popularne kulture in queer senzibilnosti.

Zaradi uporabe golote Ursulo Martinez pogosto opisujejo kot »burleskno« performerko. Vendar avtorica ugotavlja, da je trenutni preporod »tradicionalne« burleske pogosto kreativno omejujoč, zato neinventivna in toga uporaba žanra burleske ne sodi med cilje pričujoče delavnice. (Sabina Potočki)

Delavnica je namenjena igralcem, plesalcem in performerjem z odrskimi izkušnjami. Pogoj za prijavo je redna prisotnost na vseh štirih dneh delavnice. Udeležba na zaključnem nastopu je zaželena, vendar ni pogoj za prijavo na delavnico.

Izvršna produkcija in organizacija: Sabina Potočki
Organizacija in produkcija: Emanat, Mesto žensk
V sodelovanju: Klub Gromka - AKC Metelkova

Kotizacija: 40 €. Prijave na delavnice s kratko biografijo sprejemamo na agon@emanat.si do najkasneje 22. septembra 2014 oziroma do zapolnitve prostih mest.
Število mest je omejeno; glede na število prijav si pridržujemo pravico do selekcije.

***

Ursula Martinez je pisateljica in performerka, ki živi v Londonu. Na Lancaster University se je osredotočila na gledališče in poklicno pot začela v eksperimentalnem, sodobnem gledališču, kjer je sodelovala s skupinami, kot sta Forced Entertainment in The Glee Club. Leta 1998 je svoje eksperimentalno ozadje združila s kabarejskimi izkušnjami in ustvarila prvo gledališko predstavo A Family Outing, avtobiografsko delo, v katerem so nastopili ona in njeni starši. Kasneje je naredila še dve avtobiografski predstavi, ki sta skupaj s prej omenjeno sestavljali osebno in izpovedno trilogijo z naslovom Me, Me, Me!, predstavljeno na The Barbican kot del B.I.T.E. 2006. Njeno doslej najslavnejše delo je čarodejski striptiz/kabaret Hanky Panky. Leta 2006 je bil nezakonito postavljen na splet, kjer se je bliskovito razširil in čez noč naredil iz Ursule internetno senzacijo. Iz tega je ustvarila samostojno gledališko predstavo Moje zgodbe, vaši mejli o neželeni pozornosti, ki ji jo namenjajo internetni oboževalci.