Urbana Vrana: Ljubljanska feministična tura s kolesom


Ljubljanska feministična tura s kolesom je nova različica priljubljene Ljubljanske feministične ture, poučnega trournega sprehoda po centru mesta, ki ga od julija 2017 izvaja Urbana Vrana. Vodstvo, ki ponuja pogled na slovensko prestolnico skozi feministična očala, je postalo pomemben del ljubljanskega življenja in zelo priljubljen način spoznavanja feminizma, pravic žensk in njihove zgodovine. Ljubljanska feministična tura, ki je članica in soustanoviteljica Globalne mreže feminističnih tur, je služila za zgled pri oblikovanju feminističnih tur v drugih državah, kot sta Beograjska feministična tura in Reykjaviška feministična tura.

Namen nove ture, ki bo premiero doživela na festivalu, je prevoziti manj uhojene poti lokalne ženske zgodovine oziroma zgodovin. V treh urah, ki zajemajo lahkotno kolesarjenje in 10- do 15-minutne postanke, boste odkrivali zanimive, a pogosto pozabljene junakinje boja za pravice žensk na Slovenskem ter ikone z vseh področij življenja. Tokrat ne boste uporabljali samo svojih nog, ampak vas vabimo, da ponosno zajahate in poženete orodje in zgodnji simbol ženske emancipacije – kolo!

Avtorja: Jasmina Jerant, Gregor Bulc
Vodi: Jasmina Jerant

Obvezne prijave do zapolnitve mest se sprejemajo prek spletnega obrazca. Če potrebujete kolo, si ga lahko brezplačno izposodite na začetku ture. Dodatne informacije: info@ptich.si.