Uprizarjati spol - ples razlik

Predstavitev del v nastajanju

Uprizarjati spol – ples razlik je dvoletni evropski projekt sodelovanja med Italijo, Slovenijo, Španijo, Nizozemsko in Anglijo. Namenjen je raziskovanju spola in plesa ter spodbujanju novih naracij LGBTIQ identitet v Evropi.

Pet mednarodnih ustvarjalk_cev in pet dramaturginj_ov se bo usposabljalo in ustvarjalo znotraj različnih lokalnih skupnosti ter kulturnih in družbenih okolij.

Prvi del projekta, ko se bodo ustvarjalke_ci in dramaturginja prvič srečale_i, poteka med festivalom Mesto žensk, v Ljubljani med 7. in 13. oktobrom.

Program bo združeval širok razpon dejavnosti, kot so praktične in teoretične delavnice, razprave in sestanke, srečanja s strokovnjakinjami_ki in drugimi umetnicami_ki, ter intenzivno delo z lokalno dramaturginjo.

Zanimalo nas bo kje se ples kot živa uprizoritvena oblika umetnosti sreča s spolom kot živečim uprizorjenim izrazom jaza.

Zadnji dan rezidence bodo umetnice_ki delile_i proces raziskave in svoje prve performativne skice (dela v nastajanju) z občinstvom.

Dogodku sledi zaključno druženje ob ambientalni zabavi z glasbo.

Ustvarjalke_ci: Nataša Živković, Jija Sohn, Koldo Arostegui González, Sophie Unwin, Roberta Racis, Tea Hvala

***

V okviru projekta Uprizarjati spol - ples razlik se odvijajo tudi naslednji dogodki in so tako tudi del njihovega prvega srečanja / usposabljanja v Ljubljani:

  • “Odpreti ventile občutij” - Francis Bacon, Oona Doherty
  • Kurbazaspermo, Anna Linder
  • Družine drugače
  • Kvir gibi
  • Nove oblike družin, Éric Fassin
  • Lov na upanje, Oona Doherty
  • Mesto mrež

Projekt sodelovanja: Gender Bender Festival (Bologna – IT) z Centro per la Scena Contemporanea (Bassano del Grappa – IT), Yorkshire Dance (Leeds - GB), Mesto žensk (Ljubljana – SI), Paso a 2 Certamen Coreográfico (Madrid – ES), Theaterfestival Boulevard (‘s-Hertogenbosch – NL).