Umetnost sobivanja

Septembra v Ljubljano vabimo plesalce, koreografe, producente, teoretike, pedagoge, vizualne umetnike, kuharja in DJ-a, da skupaj preživimo šest dni v Muzeju sodobne umetnosti.

foto: Dalija Aćin Thelander

Namen srečanja je spoznavanje praks, umetniških pristopov in znanj vseh prisotnih ter vabilo, da v prihodnjih letih soustvarjamo nove projekte ter raziskujemo različne prakse sodelovanja. Ob tem namenoma koncipiramo Umetnost SoBivanja kot javni dogodek. Obiskovalci muzeja bodo priča procesu spoznavanja, soustvarjanja ter odločanja o projektih, ki bodo povabljeni v Nomad Dance Institute.

Menimo namreč, da si je v današnjem trenutku najbolj pomembno zastaviti vprašanje: »Kako se nekaj dela?« Pogoje sodelovanja, ustvarjanja in financiranja tako prepoznavamo kot politične dejavnike in ne zgolj kot administrativne, pragmatične. »Kako« določa »kaj« in odgovarja na »zakaj«.

Pozornost s produkta usmerjamo na procesualnost, nepredvidljivost trenutka, transparentnost in možnost neposrednega vpliva na politike odločanja znotraj skupnosti. SoBivanje dojemamo kot umetniški dogodek, ki na stičišču različnih idej, interesov in želja išče novo znanje.

Dogodek bo potekal v okviru programa Nomad Dance Institute*, katerega dva osnovna mota v naslednjih petih letih sta: »vse je izobraževanje« ter »znanje se kot dobrina vrača v skupnost«. Po šestih dneh sobivanja bo imel vsak udeleženec NDI možnost povabiti projekt ali idejo drugega v večletno soorganizacijo in sofinanciranje.

V Muzeju bomo vzpostavili javno pisarno (“The Public Office”), plesni studio, prostor za pogovore, oglede filmov in poslušanje glasbe. Vsak dan bomo ob zajtrku pripravili scenosled dnevnih dogodkov, ki jih bodo vodili in spremljali udeleženci SoBivanja ter obiskovalci Muzeja. SoBivanje v MSUM soorganiziramo Nomad Dance Academy, U3/MSUM, Kino Šiška, CoFestival, Dilettant in Mreža Sodobnega Plesa.

***
Nomad Dance Institute – NDI je raziskovalni program ter platforma za razvoj novih projektov in idej s področja sodobnih scenskih umetnosti na Balkanu in širše. Sloni na dveh osnovnih principih: projektov ne izbira žirija, temveč ima vsak član NDI možnost, da povabi en projekt. Drug princip je, da so ustvarjalci projekta dolžni artikulirati znanje, pridobljeno v umetniškem procesu, ter ga deliti s širšo zainteresirano skupnostjo. Osnovni cilj NDI je realizacija projektov na nov način sodelovanja ne glede na njihov estetski vidik ali metodološki pristop k ustvarjanju. Ideja NDI zagotavlja pretočnost idej in preizprašuje političnost producentskega in umetniškega početja.