Umetnost, ki nenehno govori

Maraton pogovorov z režiserji, kritiki in teoretiki z začetka devetdesetih let.

»Dosežki zgodovinske avantgarde niso zahtevali zgolj novih tem, ampak predpostavljanje popolnoma novega sveta, ki se razlikuje od empiričnega sveta, sveta z lastnim jezikom, gesto, podobami kot tudi z lastnim odnosom do telesa, principa časa, prostorske organizacije, arhitekture, dizajna in uporabe predmetov«

(Bonnie Marranca: The Theatre of Images, New York, 1995; odlomek iz spremne besede Bonnie Marranca ob ponatisu knjige, ki je v prevodu Tomaža Toporišiča izšel kot del njegove razprave Gledališče podob, postdramsko gledališče, pozni socializem in postsocializem v katalogu k razstavi Razširjeni prostori umetnosti 1985–1995, Moderna galerija, 2004)V začetku devetdesetih let 20. stoletja pride do silovitega prodora novih gledaliških in plesnih estetik. Betontanc, Iztok Kovač in En-Knap, Tomaž Štrucl, Matjaž Berger, Iztok Lovrič, Marko Peljhan, Ema Kugler, Barbara Novakovič in številni drugi umetniki popolnoma razburkajo takratno gledališko sceno in za vedno spremenijo podobo scenskih umetnosti.Na maratonu pogovorov se bo trinajst režiserjev pogovarjalo s trinajstimi kritiki o izbranih uprizoritvah z začetka devetdesetih let. Vsakokrat bodo za govorniško mizo sedli režiser izbrane predstave, kritik, ki jo je recenziral, in moderator.

V dvorani Komuna se bodo soočili: Matjaž Berger, Mateja Bučar, Matjaž Farič, Janez Janša, Marko Košnik, Ema Kugler, Iztok Lovrič, Barbara Novakovič, Marko Peljhan, Matjaž Pograjc, Vlado G. Repnik, Tomaž Štrucl, Branko Završan in Eda Čufer, Simon Kardum, Bojana Kunst, Ženja Leiler, Katarina Pejović, Blaž Lukan, Aldo Milohnić, Jana Pavlič, Irena Štaudohar in Tomaž Toporišič.

Maraton bodo vodili: Irena Duša Draž, Jedrt Jež Furlan, Amelia Kraigher, Marko Mandić, Katarina Stegnar in Rok Vevar.

Pogovori bodo opremljeni s fotografijami in video posnetki predstav ter z intervjuji z umetniki, ki so te predstave pomembno soustvarjali. Maraton bo izvrstna priložnost za druženje razpršene generacije ustvarjalcev in za refleksijo izjemnega obdobja slovenske kulture in umetnosti.

Moderirajo udeleženci gledališke in lutkovne šole GILŠ – KODUM (1991–1999). 

Produkcija: Maska
Koprodukcij: CUK Kino Šiška
Zasnova dogodka: Jedrt Jež Furlan, Alenka Kozolc Gregorić, Amelia Kraigher, Rok Vevar
Organizacija: Alenka Kozolc Gregorić
Intervjuji: Jedrt Jež Furlan
Snemanje in montaža: Darko Herič