Transspolnost kot čudovito orožje družbenega upora

Javni intervju

Foto: Gerard Bruneau

V nasprotju s splošno veljavnim prepričanjem beseda »transspolnost« (transgender) NI »politično korektna« različica »transseksualnosti«, temveč ima lasten pomen in značaj. Ni nujno, da je prehod, »tranzicija« od moškega v žensko ali obratno. Prav nasprotno. Transspolnost je filozofija ustvarjanja lastne identitete z uporabo vseh razpoložljivih materialov in vplivov – kot slikar, ki ima na voljo paleto s 16 milijoni odtenkov, celo mavrico, ki ni naključno globalni simbol LGBT. Helena Velena se je rodila v moškem telesu, vendar se ni odpovedala moškim spolnim organom niti dejstvu, da ga/jo privlačijo ženske. Tisto, čemur se je odpovedala, sta bila identiteta in obnašanje, ki ju je zahtevala družba.

Ker se v zahodni družbi in monoteističnih religijah najmočnejša oblika družbenega nadzora izvaja skozi seksualnost, je tudi spolna identiteta močno sankcionirana. Zato morajo moški in ženske upoštevati nenapisana, vendar na videz neuničljiva pravila v zvezi z vedenjem, zanimanji in še posebej pričeskami in pravili oblačenja. Drugačno zapenjanje bluz oz. srajc ali kavbojk pri moških in ženskah je absurd, ki ga opravičuje edino potreba po priznavanju/spoštovanju družbenega nadzora.

Helena se je odločila, da bo vse to zavrnila. Zato nosi naramnice in mini krila, vseeno pa obožuje tanke in bojna letala itn., kar se morda zdijo nasprotja, vendar niso. V resnici so »čudovito orožje družbenega upora« – ko se začno kršiti pravila družbenega konformizma, je mogoče vse postaviti pod vprašaj.

Javni intervju bo vodil_a Anja Koletnik, kvir socialna delavka z magisterijem iz študij spolov. Anja Koletnik je ustanovitelj_ica Zavoda Transfeministična Iniciativa TransAkcija, prve nevladne organizacije za tematike transspolnosti v Sloveniji, kjer deluje za podporo, informiranje, opolnomočenje in zavezništvo transspolnih oseb v Sloveniji. Anja je transfeminist_ka, ki aktivistično deluje po načelu, da je osebno politično, akademsko pa se ukvarja s področji transspolnosti, feminizmov, kvir teorije, telesnosti in novih materializmov.

***

Helena Velena, rojena v moškem telesu v norih šestdesetih v Bologni, kjer je sodelovala v psihedelični izkušnji neodvisne radijske postaje Radio Alice. Potem je prišlo obdobje punka, ko je ustanovila RAF PUNK in Multimedia Attack, glasbeno založbo, ki je izdala približno 80 plošč in med drugim odkrila in producirala CCCP Fedeli alla Linea, ki je ena od dveh največjih italijanskih indie skupin, pa tudi dve plošči ljubljanskih skupin – punk/hardcore skupine U.B.R. in »Ljubav je hladnija od smrti«, prvi album legendarne skupine Borghesia. Potem je stopila v cyberpunk, ustanovila Cybercore, ki je ponujal video sporočanje in baze podatkov, namenjene ‘spolnim manjšinam’, in bila ena od pionirjev interneta v Italiji. V devetdesetih letih je postavila osnove kiberseksa, predstavila slavni ‘kombinezon’, sledila je dokončna tranzicija v Heleno. V Italijo je prinesla teorin skozi filozofijo ne-identitete (disidentity) redefinirala meje spolnosti, pri čemer je preučevala pozitivne in negativne vidike življenja v kiberprostoru in v »resničnem življenju«. Napisala je vrsto knjig, med drugim Dal Cybersex al Transgender, objavila prispevke v več kot 20 publikacijah, v katerih je pisala o kontrakulturi, ekstremni glasbi, alternativni spolnosti in aplikaciji tehnologij v povezavi s človeškim telesom. V zadnjem času se spet bolj intenzivno ukvarja z glasbo: igra v različnih projektih free jazza, vokalnega eksperimentiranja, Mississippi Delta Acoustic Blues, političnega elektronskega popa. Najpomembnejši vidik njene najnovejše aktivnosti je razvijanje (VA), tj. hibridizacije kvantne fizike, socialne antropologije, študija možganskih celic in libertarske filozofije, ki uporablja znanost in biokemično tehnologijo za ustvarjanje novih socialnih paradigem, potrebnih za razumevanje, zakaj so bile levičarske politike vedno polomija, in poskuša to spremeniti na bolje.

Organizacija: Aksioma, Zavod za sodobne umetnosti
V sodelovanju: Društvo Mesto žensk