Tiha strast


Foto: Foto Still

Kdo je bila Emily Dickinson? Kakšna ženska se skriva za pesnico, ki je večino svojega življenja prebila v domu svojih staršev v Amherstu, v ameriški zvezni državi Massachusetts? V hiši, ki je tudi prizorišče filmskega portreta nekonvencionalne ženske, o življenju katere vemo zelo malo. Leta 1830 rojena Emily je veljala za nadarjeno deklico, toda čustvena travma jo je prisilila, da je opustila študij. Introvertirana mlada ženska se je umaknila iz javnosti in pisala poezijo. Kljub odmaknjenemu bivanju je svoje bralke in bralce popeljala v širjave sveta. Terence Davies si je zamislil njeno biografijo in raziskal, kako bi lahko oživil njene izjemne pesmi. Kamera subtilno drsi v življenje, v katerem poezija zavzema čedalje več prostora. Emily Dickinson z zunanjim svetom komunicira prek pisem. S sestro, bratom in duhovnikom Charlesom Wadsworthom v korespondenci deli svoja filozofska in vsakdanja opažanja. Wadsworthova selitev v San Francisco jo popolnoma potre. Daviesov film slika tudi osamljen in brezupen boj nadarjene ženske, željne priznanja v svetu, ki mu vladajo moški.

EMILY DICKINSON se je rodila leta 1830 v mestu Amherst v ameriški zvezni državi Massachusetts ugledni, vplivni in razmeroma premožni družini. Po končani izobrazbi se je vrnila domov, kjer je živela do svoje smrti leta 1886. V tem času je napisala skoraj 1800 pesmi. Objave ni iskala, veliko pesmi pa je v znameniti in obsežni pisemski korespondenci delila s svojimi znanci in prijatelji. Največ pesmi je napisala v času ameriške državljanske vojne (1861-1865), ki je njeno življenje močno zaznamovala. Tedaj pričakovani javni izpovedi svoje vere se je odrekla in zaslovela kot ženska v belem, ki v nedeljo ne hodi v cerkev in le redko zapusti očetovo hišo. V svojih pesmih je, stopajoč prek razpok med minljivostjo in večnostjo, življenjem in smrtjo, mirom in vojno, opevala veličastno čarobnost naravnega sveta, ki pozornemu opazovalcu poklanja tuzemski raj. Posmrtna objava njenih zbranih del je Emily Dickinson v desetletjih po njeni smrti naglo vzpostavila kot največjo ameriško pesnico vseh časov.

TERENCE DAVIES je filmski in gledališki režiser, romanopisec ter igralec. Rojen leta 1945 v Kensingtonu, tedaj delavski četrti Liverpoola. Med študijem napiše scenarij, ki kasneje postane njegov prvi kratek film Otroci (1976). V 70-ih letih prejšnjega stoletja odigra več vlog na britanski televiziji. Leta 1984 napiše roman Hallelujah Now, ustvarja pa tudi za različne radijske programe. Z avtobiografskima Oddaljeni glasovi, tihožitja (1988) in Konec dolgega dne (1992) zabeleži prve odmevne uspehe. Otroški spomini na Liverpool so tudi tema dokumentarnega filma O času in mestu (2008), ki je premierno predvajan na festivalu v Cannesu leta 2008. V svojih filmih pogosto naslavlja tematike čustvene in včasih tudi fizične vzdržljivosti, vpliva spomina na človeški vsakdan ter negativnih učinkov dogmatične religioznosti na čustvena življenja posameznikov in družb. Tiha strast (2016) je njegov osmi celovečerec.

Po filmu pogovor o delu Emily Dickinson.

Velika Britanija/ZDA / 2016 / 125'
Film
Organizacija: Mesto žensk v sodelovanju s Kinodvorom.