Silvia Federici: Vrnitev prvotne akumulacije in potekajoča vojna proti ženskam

Javno predavanje

Silvia Federici / Foto: Osebni arhiv

Širjenje kapitalističnih odnosov tudi danes – tako kot v začetku kapitalizma – spremlja stopnjevanje nasilja nad ženskami.

Skozi povezovanje novih oblik lova na čarovnice v Afriki in Indiji in globalno razširjenost oblik femicida in novih omejitev nadzora žensk nad lastnim telesom Federici obravnava materialne podstati novih oblik nasilja v družini, skupnosti in inštitucijah. (Silvia Federici)

***

Silvia Federici je dolgoletna feministična aktivistka, profesorica in piska. Leta 1991 je bila ena od ustanoviteljic Komiteja za akademsko svobodo v Afriki (Committee for Academic Freedom in Africa). Aktivna je v antiglobalističnem gibanju in gibanju proti smrtni kazni. Je avtorica številnih esejev s področja politične filozofije, feministične teorije, kulturnih študij in izobraževanja. Med njenimi objavljenimi deli so tudi Revolution at Point Zero (september 2012); Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation (2004); A Thousand Flowers: Social Struggles Against Structural Adjustment in African Universities (2000, sourednica), Enduring Western Civilization: The Construction of Western Civilization and its “Others” (1994, urednica). Silvia Federici je častna profesorica na Hofstra University (Hempstead, New York).

Javno predavanje bo v angleškem jeziku.


Organizacija: Mesto žensk
V sodelovanju: Slovenska kinoteka