Saute ma Ville / Poči moje mesto

Chantal Akerman s kratkim prvencem, ki ga je posnela pri osemnajstih in šest let pred mojstrovino Jeanne Dielman, napoveduje téme in prijeme, ki se jim je posvečala in jih obravnavala v svojem filmskem ustvarjanju. Tragikomičen in moreč, a skoraj burlesken niz maničnih in vse bolj sprevrženih gospodinjskih opravil nam ponudi identifikacijo z žensko (Akerman tudi v glavni vlogi), ki ji je dodeljeno mesto doma – film se dogaja v kuhinji kot centru tega univerzuma –, in kriči upor proti tovrstnemu dolgčasu in prisilni osamitvi, obsojeni na samouničenje.

»Gledate osemnajstletno dekle v kuhinji, kjer počne vsakdanje reči, a na neuravnovešen način, in na koncu naredi samomor. Prav nasprotno kakor pri Jeanne Dielman: tam gre za resignacijo. Tu gre za bes in smrt.« (Chantal Akerman)

CHANTAL AKERMAN (1950–2015) je ena najvplivnejših režiserk svoje generacije, umetnica in bila je profesorica na City College of New York. Je tudi ikona feminizma, ki je s svojim najpomembnejšim filmom Jeanne Dielman, 23 Quai Du Commerce, 1080 Bruxelles pomembno vplivala na razvoj avantgardne filmske umetnosti. Od sredine 90. let je z video instalacijami aktivno posegla tudi na področje vizualne umetnosti. Njena dela so bila prikazana na Beneškem Bienalu (2001); Documenti 11 (2002); v Muzeju umetnosti Tel Aviv, Izrael (2006); v Princeton University Art Museum (2006); v Muzeju sodobne umetnosti Antwerpen, Belgija (2012); na MIT, Cambridge Massachusetts (2008) in v Ambika P3, London (2015). Posvečene so ji bile številne retrospektive, med drugim leta 2011 v Avstrijskem filmskem muzeju na Dunaju.

Belgija / 1968 / 13'
Film

Organizacija: Slovenska kinoteka in Mesto žensk.
Projekciji je omogočila Cinémathèque Royale de Belgique, za kar se ji globoko zahvaljujemo.