Razstava Rojstvo lutke


Foto: Boštjan Lah / Lutka iz predstave Ko je Šlemil šel v Varšavo

Še pred rojstvom nove predstave se mora v lutkovnem gledališču zgoditi Rojstvo lutke. Magično transformacijo ideje v predmet osvetljuje razstava Lutkovnega gledališča Maribor.

Poleg lutk bodo na ogled likovne zasnove, po katerih so lutke nastale. Obiskovalci bodo imeli priložnost videti dve stopnji v procesu nastajanja lutke, tj. začetno likovno podobo predstave, ki jo v obliki skic, načrtov in vizualizacij v hišne lutkovne delavnice preda avtor likovne podobe in končni izdelek - lutko ali drug element predstave; ki je materializirana in oživljena likovna ideja, po zaslugi lutkovnih mojstrov, scenografov in kostumografov tudi tehnično dovršen predmet, namenjen dolgemu odrskemu življenju.

Izbranih je nekaj likovno najbolj vznemirljivih predstav iz zgodovine Lutkovnega gledališča Maribor, kot avtorji likovnih podob so med drugim predstavljeni Janez Vidic, Silvan Omerzu, Sabina Šinko, Peter Škerl, Damijan Stepančič, Svjetlan Junaković, Maja Kastelic, Darka Erdelji 

Razstava poskuša vsaj malo potešiti željo po druženju z lutkami, ki je v zadnjem obdobju onemogočeno. Namesto na predstavo v polni dvorani se tokrat v raznolike lutkovne svetove vstopa za odrsko zaveso in odkriva dimenzije, ki obiskovalcem sicer ostajajo skrite.

Razstava odpira vrata vsak petek in soboto popoldne med 16. in 18. uro, v soboto pa tudi dopoldne, med 9. in 12. uro. Cena za ogled razstave je 1 eur.