Rajzefirbčne KulTure

Foto: Alexia Tyriakidou
Foto: Rajzefiber
Foto: Ktlin Tamm

Urbana in razigrana raziskovanja za radovedne

Zgodb polne so odrske deske, neprenehoma pa se zgodbe odvijajo tudi v mestu, njegovih ulicah in trgih, na dvoriščih in v dnevnih sobah. Nekatere znane in druge manj znane, skrite po kotičkih na vsakem vogalu našega mesta. In nekaj teh boste s pomočjo naših sprehodov odkrili tudi vi.

Začetna točka sprehodov je SNG Maribor. Sprehodi s pokušino trajajo okvirno 1 uro 30 minut, udobna obutev je zato priporočljiva. Ker je število oseb omejeno, vas prosimo, da si zagotovite svoje mesto najkasneje dan prej na booking@rajzefiber.si.

 

20. 10. 2018 | 10.00 | Rajzefirbčna KulTura (s kavo)
Ali ste vedeli, da smo v mestu imeli prvo kavarno že davnega leta 1748, v dvajsetih letih dvajsetega stoletja jih je bilo sedem, v tridesetih pa enajst. Pitje kave je bilo vedno pomemben del družabnega življenja Mariborčanov, kavarne pa mesta, kamor se ni šlo zgolj na kavo, prebrati časopis ali odigrati partijo kart, kavarne so bile prizorišča plesov, koncertov in varietejskih predstav mnogih mojstrov svetovnega slovesa. Na "nedeljski špancir" KULT:URA S KAVO po nekdanji mestni promenadi in nekaterih najbolj znanih mariborskih kavarnah vas bo popeljal Leon Škerbinc - Svengali, nekoč svetovno znani iluzionist, ki je svojčas navdušil celo samega Rasputina.

23. 10. 2018 | 16.00 | Rajzefirbčna KulTura (z vinom)
Zagotovo največja mestna znamenitost, mariborska "Mona Liza" je najstarejša trta na svetu. A vino in Maribor ni zgolj Stara trta, mesto je bilo v vsej svoji zgodovini s pridelovanjem žlahtne kapljice tesno povezano, nenazadnje je obstoj vinogradov na Piramidi prvič pisno izpričan že leta 1243. Sprehod KULT:URA Z VINOM vas bo popeljal po poteh, ki so tako ali drugače povezane z vinom, ne samo v tisti žlahtni obliki, ampak tudi takrat, ko "vino brcne pamet v rit", kot je v svoji pesmi lepo povedal Mariborčan Zoran Predin. Vaš vodič bo sam brat nekdanjega avstrijskega cesarja nadvojvoda Janez, ki vam bo povedal tudi kdo je avtor tiste ponarodele "En hribček bom kupil".

26. 10. 2018 | 16.00 | Rajzefirbčna KulTura (s pivom)
Za Maribor sicer velja, da je mesto vina, navsezadnje raste na Lentu tudi najstarejša vinska trta na svetu, okoliški grički pa so prekriti z vinogradi, a v mestu je bila v preteklosti zelo razvita tudi pivovarniška dejavnost. Pivo se je varilo v samem centru mesta že v prvi polovici 18. stoletja, mestni pivovarji pa so vedno veljali za najbolj čislane meščane, eden izmed njih je postal celo župan. Pivnice so bile posejane po celem mestu, dve celo v hiši, kjer danes domuje Mariborska knjižnica, v njiju pa so sestajali člani Slovanske čitalnice. Sprehod KULT:URA S PIVOM vas bo popeljal po nekaterih kotičkih mesta, ki so bili v mestni zgodovini s pivom neposredno povezani, vodil pa vas bo nekdanji pivovar Franc Čeligi.