Prvih 80 let Borisa Cavazze


Foto: Arhiv STA

Na edinstvenem slavnostnem koncertu, ki ga bodo zaznamovali glasba, smeh in ljubezen, se Drama s sodelavci poklanja velikemu gledališkemu in filmskemu ustvarjalcu Borisu Cavazzi, ki je v najžlahtnejšem pomenu in najširšem obsegu zaznamoval slovensko kulturo in umetnost ter bil tudi njen ambasador v tujini. Pomembno je obogatil delovanje ljubljanske Drame ter med letoma 1967 in 2014 ustvaril številne izjemne vloge. Drugega februarja je praznoval 80. rojstni dan, njegova ustvarjalna in življenjska energija pa še vedno navdihuje vse generacije ustvarjalcev in sopotnikov gledališke in filmske umetnosti.

Borisu Cavazzi je predsednik Republike Slovenije leta 2018 podelil najvišje državno odlikovanje, zlati red za zasluge za izjemen ustvarjalni opus, s katerim je v zadnjih petih desetletjih zaznamoval slovenski gledališki in filmski prostor, in za predano pedagoško delo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Cavazza je prejel za ustvarjanje doma in v tujini skoraj štirideset nagrad, priznanj, odličij in odlikovanj, med drugimi Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, Borštnikov prstan, štiri Borštnikove nagrade za igro, nagrado občinstva Borštnikovega srečanja in Borštnikovo odličje. Je prejemnik Severjeve nagrade, dveh Sterijevih nagrad, dveh zlatih lovorjevih vencev festivala Mess, Župančičeve nagrade, vesne, tantadruja za življenjsko delo in berta za življenjsko delo na področju filmske igre; bil je žlahtni režiser in dvakrat žlahtni komedijant na Dnevih komedije v Celju.

Na koncertu Prvih 80 let Borisa Cavazze bodo sodelovali D Drams (Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Matija Rozman in Jože Šalej) in drugi igralci in igralke SNG Drama Ljubljana. Nastopili bodo tudi Janez Bončina Benč, Igor Leonardi z ansamblom, Pliš, Iztok Mlakar, Primož Vitez in Svetlana Makarovič.