Program Uporne muze 1

Pogovor in filmska projekcija

Izbor videov bosta uvodoma predstavili Nicole Fernández Ferrer in Nataša Petrešin-Bachelez.

 

Carole Roussopoulos: Jean Genet o Angeli Davis

FR, 1970, 7′30′′, svp

Po aretaciji Angele Davis oktobra 1970 je Jean Genet na televiziji prebral besedilo, ki je bilo pozneje popolnoma cenzurirano. V njem je na eni strani obsodil rasistično politiko ZDA, na drugi pa izkazal svojo podporo Črnim panterjem in Angeli Davis.

 

Delphine Seyrig: Inês 

FR, 1974, 19′23′′, svp

Inês Etienne Romeu je bila zaradi svojega nasprotovanja brazilski diktaturi ugrabljena in zaprta. V zaporu, kjer je preživela skoraj deset let, od 1971 do 1979, so jo mučili in posilili. Delphine Seyrig je v podporo in protest proti Inêsinemu zaprtju ta film posnela leta 1974.

 

Delphine Seyrig: Tri Portugalke ali tri Marie 

FR, 1974, 29′, svp

Video prikazuje podobe »Noči žensk«, večera v podporo trem portugalskim pisateljicam, Marii Isabel Barreno, Marii Teresi Horta in Marii Velho da Costa, ki so bile leta 1972 zaradi objave Nouvelles Lettres portugaises, kolektivne zbirke besedil, ki obtožujejo odtujujočo in patriarhalno portugalsko družbo, ovadene in jim je grozilo od dveh do pet let zapora zaradi žaljenja morale. Knjiga je bila kmalu po izdaji zaplenjena in prepovedana, temu pa so sledile mednarodne demonstracije v podporo »trem Mariam«.

Video bodo predstavili Katja ZakrajšekAljaž Koprivnikar in Gabriela Droga.

 

Delphine Seyrig: Za spomin 

FR, 1987, 10′55′′, svp

Leto po smrti Simone de Beauvoir (14. april 1986) je Delphine Seyrig posnela svoj poklon feministični ikoni. Leto po pogrebu se vrne na pokopališče Montparnasse, kjer je filozofinjina grobnica še vedno okrašena s cvetjem in zapisi s celega sveta. Film prikazuje izseke govorov Simone de Beauvoir, podobe sprevoda v njen spomin z 19. aprila 1986 in trakove v njeno podporo.

Projekciji sledi pogovor z občinstvom, ki ga moderira Nataša Petrešin-Bachelez