Pretty Loud, Masayah, Fraw Blanka

:
:
Koncert.

Pretty Loud. Foto: Alessandro Gandolfi (zgoraj); Fraw Blanka. Foto: Lenart Lukšič (levo); Masayah. Foto: arhiv umetnice (desno)

Festival Mesto žensk se bo zaključil s hip hop večerom mlajših ustvarjalk, ki navdušujejo s svojimi samozavestnimi nastopi, odrezavimi ritmi in angažiranimi besedili. Koncert se bo začel ob neobičajno zgodnji uri, da bi nastopajoče lahko dosegle in navdihnile čim mlajše občinstvo.

Fraw Blanka rapa o »stranskih učinkih« patriarhata: normah, ki ženskam zapovedujejo prijaznost in nenapadalnost. V svojih neposrednih nastopih besni nad nepravičnostjo in lažmi, rekoč: »Ne ga fejkat'!«

Hip hop in R’n’B ustvarjalka Masayah ubira nežnejše tone, a kljub temu brez milosti obračunava z vrsto samoumevnosti in svetuje: »Za darilo dej mi majk / Ne mi dat fucking rožo / Ker kaj mi bo pomagala / Če ne nudi mi možnost / Da nardim kej iz sebe / Da imamo boljšo prihodnost«.

Pretty Loud je prva romska ženska glasbena skupina iz Srbije. S svojo mešanico rapa, hip hopa in romske glasbe poskuša opolnomočiti romska dekleta in ženske tako, da govori o možnostih onkraj zgodnje poroke in materinstva ter revščine. Šestčlanska zasedba, ki rapa v romščini, srbščini in angleščini, se strastno zavzema za ukinitev stereotipov o Romih in še posebej o Rominjah.

Sodelujoče umetnice:

Masayah
Pretty Loud
Fraw Blanka