Predstavitev plesnih šol (SI/HR)

:
:

Umetniška šola Franje Lučića (HR)
MIŠI–LUTKE–LJUDJE
Pedagog: Darija Doždor
Plešejo: učenke 2. letnika
Glasba: Jay Jay Johanson, The Knife

Koreografija, sestavljena iz treh delov, je nastala pri predmetu Scenska praksa. V prvem delu poteka interakcija med gibanjem na tleh in stoje, drugi del zaznamuje raziskovanje giba mehanične lutke, tretji pa združuje vse elemente v celoto. Ples je nastajal ob improvizaciji učenk.

Umetniška šola Franje Lučića, ustanovljena leta 1972 v Veliki Gorici, mestu na severozahodu Hrvaške, ki spada pod Zagrebško županijo, ponuja programe osnovnošolskega in srednješolskega plesnega izobraževanja od leta 2002. Šola, ki je članica mreže DACI in drugih profesionalnih združenj, dosega odlične uspehe na različnih regionalnih in državnih tekmovanjih, poleg tega pa je tudi ustvarjalec in promotor kulture in izobraževanja na Hrvaškem.

***

SVŠGL, umetniška gimnazija - plesna smer (LJ)
KAJ PA TO?
Plešejo dijakinje 4. h letnika: Agata Anžur, Gaja Drekonja, Zala Podreka Erznožnik, Jerneja Fekonja, Kaja Ferenc, Natja Hahn, Tajda Kužner, Olivera Milašinović, Nika Murtič, Iza Pantar, Bela Pikalo, Lara Rifl, Zoya Martini Sagmeister, Petra Slokan
Mentorici: Maja Delak, Urška Vohar
Glasba: Luka Prinčič

Kaj pa to? je miniaturka, ki izraža željo po plesu in kako to željo z zapeljevanjem naslavljamo na druge. Skozi ples se v navezavi z vabilom na ples sprašujemo: Kdo bi plesal z mano, kdo bi me gledal, kdo gleda?

Štiriletni program umetniška gimnazija – plesna smer; modul B: sodobni ples, ki se izvaja na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, dijakom omogoča, da svojo nadarjenost razvijajo na temelju strokovno preverjenih in kakovostnih vzgojno-izobraževalnih pristopov s poudarkom na razvijanju individualnih kvalitet.

***

Šola za sodobni ples Ane Maletić (HR)
IGRA
Pleše: Tomislav Nevistić
Koreografinja in pedagoginja: Jasmina Zagrajski Vukelić
Glasba: Glas Sir Ken
Glas: Sir Ken Robinson

Plesalec je bil nagrajen na 53. hrvaškem tekmovanju učencev in študentov glasbe in plesa

OVEN – ODLOMEK 
Koreografija: Renata Vraneković, Ana Krznarić
Glasba: Boris Papandopulo – Horoskop
Plesna suita za dva klavirja in tolkala op. 52
Klavir: Goran Đugum, Robert Stingl
Tolkala: Predrag Kresojević
Plešejo: Učenci  in učenke 1. in 2. letnika srednje šole: Laura Ćelić, Lara Kovač, Tina Lončarić, Matija Magdić, Karla Marek, Nika Špekuljuk, Katarina Biro, Maria Dodić, Lara Jurčić, Filipa Ledić, Nika Pulig, Lotta Stošić, Tyra Strugar, Paula Štebih, Linda Tarnovski, Tija Tkalčević, Karla Blaić, Lara Pavičić, Mia Radošević, Anđela Sirovina, Michelle Križan, Karla Novak, Tena Grabner, Sara Đureković, Elizabeta Nemec, Tomislav Nevistić, Lucija Heide, Dora Dolanski, Lamija Džanić, Ela Đimoti, Laura Markas, Sara Pasarić, Vea Turkalj, Goran George Kellett

Skladatelj Boris Papandopulo, dolgoletni sodelavec Ane Maletić, je zanjo leta 1932 ustvaril Horoskop. Delo je letos uprizorjeno v počastitev 60. obletnice delovanja šole.

Šola za sodobni ples Ane Maletić, ustanovljena leta 1954, je umetniška šola, ki izobražuje na osnovni in srednji stopnji. V svoji šestdesetletni zgodovini je prejela vrsto nagrad. Šola je članica mednarodne neprofitne organizacije Dance and Child International pri Unescu in ena od ustanoviteljic združenja daCi Hrvaška. Njena dolga tradicija se najbolje odraža v delu bivših učencev, ki predstavljajo jedro hrvaške sodobnoplesne scene.