Predstavitev nove številke Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater


Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) vljudno vabita na predstavitev prve številke osmega letnika Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater.

Prva letošnja številka Amfiteatra je v celoti posvečena temi ljubiteljskega gledališča. Slednje ni pogosto predmet znanstvenih raziskav tako pri nas kot v tujini. Ljubiteljskega gledališča smo se lotili z različnih vidikov, saj ima pri nas in drugod po Evropi bogato zgodovino. Nekaj ključnih obdobij v razvoju slovenskega gledališča so analizirali Aldo Milohnič (Delavski oder pod Bratkom Kreftom in Ferdom Delakom), Tomaž Toporišič (navezavo slovenskih avantgardnih tokov s konca 60-ih let na sočasno ameriško avantgardo) in Barbara Orel (obrat k neigranju).

Seveda pa je slovensko ljubiteljsko gledališče tudi dandanes vitalen del gledališke krajine. S primerjavo med aktualno situacijo na Malti v Estoniji in na Slovenskem smo ga skušali primerjalno uvrstiti v Evropski kontekst.

Številko dopolnjujejo študije različnih primerov ljubiteljskih gledališč in projektov pri nas in v tujini ter dve recenziji aktualnih knjižnih izdaj (Katarina Podbevšek in Nina Žavbi, ur: Govor v pedagoški praksi in Florence Dupont: Aristotel ali vampir zahodnega gledališča).

Revijo bodo predstavili:
Gašper Troha, urednik
Barbara Orel in Aldo Milohnič, avtorja razprav v tokratni številki