Predstavitev knjige Vilija Ravnjaka Talijin hram v Mariboru

:
:
Predstavitev monografije.

Foto: Arhiv SNG Maribor

Predstavitev monografije Talijin hram v Mariboru enega največjih poznavalcev slovenske gledališke zgodovine Vilija Ravnjaka, dramaturga in nekdanjega dolgoletnega umetniškega direktorja mariborske Drame, s katero je povezan že štiri desetletja. Monografija prinaša avtorjeve članke, eseje, študije, komentarje, intervjuje in dnevniške zapise, ki so nastali med letoma 2006 in 2021. Zbrani na enem mestu, ustrezno razvrščeni in urejeni ponujajo dragocen vpogled v zgodovino SNG Maribor pa tudi v širok razpon avtorjeve teoretične in ustvarjalne misli.

Knjigo sestavljajo štiri obsežna poglavja. Prvo, Zgodovina gledališča, sistematično popisuje razvoj mariborskega gledališča pod okriljem različnih upravnikov in družbeno-političnih sistemov, Umetniško vodenje prinaša dragocena razmišljanja o pomenu in vlogi klasičnega dramskega gledališka, v poglavju Pedagoško delo piše o živahnem obdobju vodenja gledališke šole Dramski studio, v kateri so se kalili pomembni gledališki ustvarjalci, razdelek Dramaturški eseji pa obsega zbir besedil, v katerih avtor predstavlja in vrednoti izbrana dramska besedila ob njihovih premiernih uprizoritvah. Knjigo zaokroža Avtobiografski dodatek, ki prikaže življenjsko pot Vilija Ravnjaka kot človeka številnih talentov in zanimanj, neutrudnega iskalca in pogumnega vizionarja. Talijin hram v Mariboru tako ni le knjiga o gledališču, pač pa tudi o nenehno spreminjajoči se družbi, ki tudi danes ali danes še prav posebej potrebuje to plemenito umetnost kot tisto polje doživljanja in mišljenja, kjer širimo meje in v vse bolj odtujenem svetu udejanjamo človeško bližino.

»Gotovo je danes, v prihodnosti pa še bolj, ena glavnih stvari, zaradi katerih klasično dramsko gledališče ohranja veljavo in specifično prednost, človeška bližina – živa, avtentična prisotnost igralcev, neposredni stik odrske resničnosti in gledalcev.« (Vili Ravnjak)

Pogovor z avtorjem bo povezovala Nataša Jenuš. Vstop je prost.

Dogodek nastaja v sodelovanju z Založbo Pivec.