Predstavitev knjige Blaža Lukana Tretja predstava

:
:
Predstavitev knjige in pogovor.

Foto: Arhiv MGL

V zbirki Knjižnica MGL je izšla nova knjiga: Blaž Lukan, Tretja predstava: Eseji o drami, gledališču, plesu in drugih abstrakcijah.

V prvem delu večera bosta nastopila igralca Klara Kuk in Filip Štepec, ki bosta predstavila nekaj odlomkov iz knjige. Sledil bo krajši pogovor z avtorjem knjige Blažem Lukanom in pisko spremne besede Pio Brezavšček, ki ga bo vodila urednica knjige in zbirke Petra Pogorevc.

O knjigi:

Avtor knjige je dolgoletni kritik in pisec o različnih gledaliških zadevah, ki je v zadnjem desetletju, potem ko je prenehal pisati gledališke kritike, med drugim pisal krajša besedila o gledališču, performansu in plesu, v katerih se je odzival na sprotno, zlasti mlado in najmlajšo domačo (in delno tudi tujo) gledališko produkcijo.

V teh, vedno zelo osebno intoniranih zapisih je veliko bolj kot v kritikah dovzeten za drobne sprotnosti, ki ustvarjajo gledališče, kajti v njih ga bolj kakor kritičnost zanima lastna neposredna, intuitivna odzivnost na scenske dogodke. »Tretja predstava« je tako tista, ki ne poteka (samo) na odru in ne (samo) v avditoriju, temveč nekje vmes, v poetičnem prostoru občutljivih asociacij na gledališke teme, v času »pred predstavo« in »po njej«, ki konkretne čutne, domala erotične senzacije prevaja v abstrakten, a pomensko nabit poetični jezik.

Knjiga v prvem delu prinaša zapise o izbranih dramah, s katerimi stopa v nepričakovan in intenziven dialog, v drugem pa o gledaliških ustvarjalkah in ustvarjalcih, kot so Katarina Stegnar, Žiga Divjak, Maruša Majer, Andreja Podrzavnik in Katja Legin, ali posameznih uprizoritvah, kakršni sta Zapiranje ljubezni ali Sedem vprašanj o sreči.