Predavanje umetnice Laie Abril

Predavanje

Umetnica nas bo vodila skozi pripoved svoje fotoknjige Lobismuller (ženska-volk), ki ponovno gradi – z ženskega zornega kota – zgodbo najbolj skrivnostnega in krvoželjnega serijskega morilca v španski zgodovini, znanega kot Manuel Blanco Romasanta in rojenega kot Manuela, ki je – glede na nove forenzične teorije – živel z redkim sindromom interseksualnosti.

Koprodukcija: Mesto žensk in UL ALUO.
S podporo: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Univerza v Ljubljani, Evropski socialni sklad.

***

Laia Abril je multidisciplinarna umetnica, ki dela na področju fotografije, besedila, videa in zvoka. Njeno delo se osredotoča na intimne zgodbe, ki prikazujejo nelagodne in skrite realnosti, povezane s seksualnostjo, motnjami hranjenja in spolno enakostjo. Ko je diplomirala iz novinarstva, se je preselila v New York, kjer se je izobraževala na Mednarodnem centru fotografije. Leta 2009 je pridobila umetniško rezidenco raziskovalnega centra Benetton v Italiji, imenovano FABRICA. V Italiji je pet let delala pri časopisu COLORS kot kreativna urednica in fotografinja.

O splavu je prvo poglavje trajajočega projekta Zgodovina mizoginije in  bil lani prvič razstavljen na festivalu Les Rencontres d’ Arles in nagrajen s Prix Madame Figaro-Arles. Leta 2015 je bila nominirana za nagrado Foam’s Paul Huf, leta 2014 pa za nagrado Joop Swart Masterclass. S projektom The Epilogue (Dewi Lewis, 2014) je bila v ožjem izboru nagrade Paris Photo-Aperture za književni prvenec, pridobila je nagrado festivala Kassel PhotoBook in nagrado Photo España za najboljšo knjigo. Za projekt Lobismuller (RM, 2016), ki je bil lani razstavljen na festivalu Images v Veveyu je prejela nagrado Images Book.