Poletni laboratorij act: Urbane ekologije - drevesa v mestu

:
:

Foto: Forensic Plant Lab

Bunker je že od leta 2010 del mreže, ki skuša povezovati problematiko okoljskih sprememb in umetnost. Mreža se je najprej imenovala Na tankem ledu (On thin ice), kasneje Imagine 2020, potem pa je prišlo prelomno leto 2020 in sedaj se partnerstvo imenuje ACT – Art, Climate, Transition (Umetnost, klima, tranzicija).

Del aktivnosti mreže so tudi t. i. poletni laboratoriji, kjer umetniki in znanstveniki preživijo čas skupaj z željo, da umetnost ne bi ostala le dekoracija ali ilustracija znanosti in da znanost ne bi ostala na svojem otoku.

Umetnice in umetnike iz različnih držav (Hrvaška, Francija, Združeno kraljestvo, Portugalska, Nizozemska … in tudi Slovenija – sodelujeta Ivana Vogrinc Vidali in Tery Žeželj) bosta v začasni kolektiv povezali Maria Lucia Cruz Correia, umetnica, aktivistka in raziskovalka ekocida, ter Gosie Vervloessem, detektivka toksinov (the toxin detective).

Tema poletnega laboratorija so urbana drevesa, ki jih bodo vsi sodelujoči raziskovali v praksi, s stolčki na rami po mestu ter tudi z umetniškimi orodji in teorijo, umetniško raziskovanje in ustvarjanje pa se bo napajalo iz ideje »archiborescence« (drevesenca), koncepta, ki ga je skoval arhitekt Vincent Callebaut. Laboratorij bo omogočil tudi produkcijo ad hoc umetniških del, ki bodo predstavljena zadnji konec tedna festivala.

Koncept: Maria Lucia Cruz Correia & Gosie Vervloessem
Produkcija: Bunker, Ljubljana & Forensic Plant Lab
Lokalni producentki: Maja Vižin, Polona Vozel
S podporo: Evropska Unija – Program Ustvarjalna Evropa, Kultura, ACT – Art, Climate, Transition, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana
Partnerji: Botanični vrt Univerze v Ljubljani