Poletje 1993

Film

Piše se poletje 1993. Šestletna Frida se po izgubi staršev preseli iz Barcelone na podeželje, k stricu in teti. Novi dom je obdan s skrivnostno in čarobno naravo, ki kliče k otroškemu raziskovanju. Tam živi tudi Fridina sestrična Anna, ki je zdaj postala njena mlajša sestrica, za katero mora poskrbeti. Družina se trudi, da bi ujeli novo ravnovesje in privedli življenje do običajnega: kuhanje, bazen, poslušanje jazz glasbe na vrtu, vse, kar jim lahko prinese trenutke sreče. Frida počasi sprevidi, da ji ni treba bežati, da lahko ostane in se prilagodi novemu okolju. Deklica se mora soočiti s svojimi čustvi, nova starša pa naučiti, da jo imata rada kot svojo lastno hčer. Film je ganljiva intimna izpoved režiserkinega otroštva.

Avtorica je o filmu Poletje 1993 dejala: »Svojo zgodbo sem povedala že tolikokrat, da se je spremenila v nekakšno legendo. V nekaj, kar se je sicer zgodilo, občuti pa se bolj kot povedka. /… / Odločili smo se, da snemamo s statično kamero, postavljeno na enem mestu, da bomo delali enostavne kader-sekvence, dekleti pa bi lahko odigrali ves prizor, ne da bi ju pri tem kamera motila. To je bilo dobro, ker sta se lahko prepustili prizoru in ga celostno začutili.«

Festivali, nagrade: Berlinale – nagrada za najboljši film v sekciji Generation ter nagrada za najboljši prvenec; Buenos Aires – nagrada za režijo; Istanbul – posebna nagrada žirije; Málaga - nagrada za najboljši španski film in nagrada Dunie Ayaso.

Režiserka in scenaristka: Carla Simón
Fotografija: Santiago Racaj
Montaža: Didac Palou, Ana Pfaff
Igrajo: Laia Artigas, Paula Blanco, Etna Campillo, Bruna Cusí, Jordi Figueras idr.
Zvok: Eva Valiño
Producentki: Valérie Delpierre, María Zamora

Organizacija: Kinodvor. V sodelovanju z Mesto žensk.