Poklon gospe Alenki Bartl


Kostumska skica Alenke Bartl / Arhiv FBS

Spomin na veliko ustvarjalko skozi kostumske skice; razstava Slovenskega gledališkega inštituta

Na dan žena, 8. marca 2018, je v Luciji pri Portorožu umrla gospa Alenka Bartl. Ustvarila je – tako količinsko kot kakovostno – izjemen opus ter zanj prejela številna priznanja in nagrade. Njeno stvariteljstvo je bilo povezano tudi z Borštnikovim srečanjem v Mariboru, saj je prejela kar pet Borštnikovih nagrad za kostumografijo (Velikani z gore, Drama SNG v Ljubljani in Obtoženi volk, Slovensko mladinsko gledališče v Ljubljani, 1977; Ščurki, Drama SNG v Mariboru, 1980; Disident Arnož in njegovi, Drama SNG v Ljubljani, 1982; Hamlet, Mestno gledališče ljubljansko, 1984; Opera za tri groše, Slovensko ljudsko gledališče v Celju, 1989).

Polde Bibič, prejemnik Borštnikovega prstana 1984, je o Alenki Bartl zapisal: "Uporabljanje pretiranih izrazov hvale, kot je recimo izraz legenda za živega človeka, mi je sicer zoprno, a pri Alenki Bartl ne morem drugače, kot da rečem, da je bil njen čut za barve genialen. Zaradi tega si jo v gledališču težko odmislim. Kako puščobno bi bilo brez prelivanja mavričnih barv, v katere s(m)o bili odeti plesalci, pevci, igralci. /…/ Za konec pa vendarle bistveno resnico: igralcu je najpomembnejše, da se ne počuti slabo v kostumu, ki mu ga predpiše kostumograf. To se mi ni dogajalo, kadar smo nastopali odeti v mavrice Alenke Bartl."

Mag. Tea Rogelj, dramaturginja in višja kustosinja Slovenskega gledališkega inštituta, ki je pred leti soustvarila razstavo in e-razstavo Alenka Bartl – kostumografka, bo ob skicah predstavila opus te pomembne slovenske umetnice.