Pogovor z igralko Sašo Pavček, prejemnico Borštnikovega prstana 2017


Saša Pavček / Foto: Peter Uhan

Po zaključku 52. Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru bodo v Ljubljani v Slovenskem gledališkem inštitutu gostili letošnjo prejemnico Borštnikovega prstana, igralko Sašo Pavček. Pogovor bo vodila teatrologinja Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.

"Zakaj igralka igra?" se sprašuje Saša Pavček v eseju z naslovom Igralka, objavljenem v uvodu v njeno knjigo Na odru zvečer. In si med drugim odgovarja: "Da njeno bivanje vsaj nekam pelje." To je skromen, na prvi pogled preskromen odgovor za igralko, ki nocoj prejema najvišje igralsko priznanje. A hkrati nenavadno iskren in dosleden. Saša Pavček namreč v svoje igralske like vstopa oprezno, radovedno, občutljivo, z upanjem in strahom hkrati, pa z neko neulovljivo melanholijo, svojo "dobro znanko", kot pravi v omenjenem eseju. Morda lahko rečemo, da lahko le tako svoje vloge sploh oblikuje in hkrati z njimi sestavlja tudi lastno igralsko oziroma umetniško podobo, po kateri jo prepoznavamo in že skoraj štirideset let spremljamo na odrskih deskah in radijskih valovih, na televiziji in filmu ali v pisani besedi. (zapisal: Blaž Lukan)

Saša Pavček, diplomirana dramska in filmska igralka, prvakinja SNG Drama Ljubljana, pesnica, esejistka in dramatičarka, redna profesorica na AGRFT, kjer je leta 1983 diplomirala, se je izpopolnjevala tudi v Parizu in igrala v Théâtre Arcane. Od leta 1985 je članica ljubljanske Drame. Odigrala je več kot 120 vlog v gledališču, filmih in na televiziji, je nosilka klasičnega in modernega repertoarja in prejemnica številnih nagrad, med drugim Borštnikove, Prešernovega sklada, Sklada Staneta Severja, dvakrat je postala žlahtna komedijantka.