Pogovor s Claire Atherton

Chantal Akerman je umetnica, ki jo je nemogoče umestiti v poenostavljeni kritični okvir. Skozi nekaj njenih del – prvi, najpomembnejši in zadnji film ter instalacije – bomo razpravljali o njeni osebnosti, ustvarjanju v polju filma in vizualnih umetnosti, odnosu do uporabe in reprezentacije časa, odnosu do vsakdanjega življenja in zapletenem odnosu subjekta do okolja, v katerem živi. Zelo smo veseli, da se nam bo ob tej priložnosti pridružila Claire Atherton, njena dolgoletna sodelavka in montažerka. (Teja Reba)

Po projekciji filma No Home Movie, se bo z nami pogovarjala režiserkina dolgoletna sodelavka in montažerka Claire Atherton.

CLAIRE ATHERTON je filmska montažerka, rojena leta 1963. Ker sta jo privlačili taoistična filozofija in ideogrami, se je posvetila študiju kitajskega jezika in civilizacije, potem pa profesionalno izobrazbo pridobila na pariški Ecole Louis Lumière. Leta 1986 je s Chantal Akerman sodelovala pri montaži njenega filma Letters Home, kar je pomenilo začetek tridesetletnega sodelovanja pri ustvarjanju igranih filmov, dokumentarcev in instalacij. Poleg tega je kot montažerka delala s številnimi režiserji, mladimi filmskimi ustvarjalci in študenti filma. Njenim ustvarjalnim dosežkom je bila posvečena retrospektiva v Grenoble Cinemathèque leta 2013. Claire Atherton je montirala tudi zadnji film Chantal Akerman z naslovom No Home Movie.

Organizacija: Kinodvor in Mesto žensk.