Pogovor ob interni premieri predstave Gorazdov vozel


Foto: Pixabay

V SLG Celje vas vabijo na Zoom pogovor o problematiki predstave Gorazdov vozel, ki bo v četrtek, 21. januarja 2021, ob 10.00. Na pogovoru bosta sodelovali upravnica Gledališča Celje in dramaturginja uprizoritve mag. Tina Kosi in doc. dr. Saška Roškar, univ. dipl. psih, zaposlena na NIJZ, ki se ukvarja s preventivo duševnih motenj in promocijo duševnega zdravja. Že več kot desetletje se intenzivno posveča raziskovanju in preprečevanju samomorilnega vedenja.

Drama sodobne ameriške pisateljice Johnne Adams se odvija na šoli, ko pride mati umrlega učenca na sestanek k učiteljici. Ta je bil sprva mišljen kot skupni sestanek z učencem, starši in predstavniki šole, zato je učiteljica presenečena, da je mati nanj sploh prišla. Pretresljiva igra govori o odnosu med žalujočo materjo in čustveno učiteljico. Osnovnošolec Gorazd je storil samomor na dan, ko je prejel ukor pred izključitvijo. Lahko bi bil žrtev nadlegovanja ali pa je bil on sam tisti, ki je nadlegoval druge. Skozi čustveni dialog skušata mati preminulega dečka in njegova učiteljica ugotoviti, kaj je fanta pripeljalo do tragičnega dejanja.

Gre za dramo o nekaterih ključnih vprašanjih šolskega sistema, odgovornosti učiteljskega poklica, svobode izražanja … Drama govori o šolstvu, vlogah staršev in učiteljev v vedno bolj kaotičnem svetu. Aktualni problemi šolskega sistema, pravic in dolžnosti učiteljev, staršev in učencev sodijo med najbolj pereča vprašanja današnje družbe. 

Prosiijo vas, da se na pogovor predhodno prijavite na elektronski naslov upravnica@slg-ce.si. Na vaš elektronski naslov bodo poslali vabilo na Zoom srečanje!