Plesne zgodovine v praksi

:
:
Izbrani vidiki arhiviranja in historizacije plesa, seminar.

Foto: Rok Vevar

V partnerstvu z Muzejem sodobnih umetnosti Metelkova, s katerim pri Nomad Dance Academy Slovenija že od leta 2018 ustvarjajo Začasni slovenski plesni arhiv, organizirajo seminar Plesne zgodovine v praksi ‒ Izbrani vidiki arhiviranja in historizacije plesa, da bi s sodelavci izmenjali dobre prakse, standardizirane in inovativne metodologije in pristope k plesnemu arhiviranju ter različne multi- in transdisciplinarne derivative, s katerimi arhivsko dokumentacijo zgodovinijo, zapisujejo in pretvarjajo (vidni in nevidni vidiki plesnega dela od studia do poučevanja in zaključenih odrskih del). Namen seminarja je deljenje plesnih dela, problemov, vprašanj in rešitev, s katerim nas sooča plesno arhiviranje in zgodovinjenje, glede na njegove časovne in materialne vidike. Na seminarju bodo interne delovne probleme in razvojne odločitve podelili z javnostjo in tako njihovo delo odprli za nadaljnja vprašanja.

Začasni slovenski plesni arhiv
10:00 Otvoritev seminarja, nagovor Martine Vovk, vršilke dolžnosti direktorice MG+MSUM
10:15–10:45 Kratko vodstvo po ZSPA za goste, Rok Vevar

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, seminar
11:00–11:45 Pogovor o zgodbi ZSPA in MSUM in vključitvi plesnih arhivov v muzeje, Zdenka Badovinac in Rok Vevar

11:50–12:30 Franz Anton Cramer: Vloga arhivov v plesni pisavi, predavanje
Franz Anton Cramer je nemški plesni kritik in pedagog, zgodovinar in teoretik, ki se je med drugim poglobljeno ukvarjal s plesnimi arhivi in jih vrsto pomagal tudi ustvariti.

14:00–15:00 Ricardo Viviani: Metodologije in funkcije oralne zgodovine, predavanje
Ricardo Viviani je koreograf, arhivist in specialist za oralno zgodovino. V zadnjem obdobju je sodelavec Sklada Pine Bausch (Pina Bausch Foundation).

15:00–15:45 PLESNE REKONSTRUKCIJE, REKONSTRUKCIJE ZGODOVIN, deljenje ekspertiz in izkušenj
Isabel Niederhagen in Igor Koruga
Isabel Niederhagen je teatrologinja, raziskovalka in plesna arhivistka, ki že nekaj časa sodeluje z Bureau Ritter v Berlinu. Igor Koruga je plesalec, koreograf, performer in pedagog, ki živi in dela v Beogradu.

16:00–16:45 KURIRANJE PLESNIH ZGODOVIN, deljenje ekspertiz in izkušenj
Àngels Margarit i Viñals in Dragana Alfirević
Àngels Margarit i Viñals je plesalka, koreografinja, pedagoginja in kuratorka iz Mercat de les Flors v Barceloni. Dragana Alfirević je koreografinja, plesalka, pedagoginja, kuratorka in producentka v programih NDA Slovenija.

17:00–17:45 ZGODOVINJENJE NEVIDENGA PLESNEGA DELA, deljenje ekspertiz in izkušenj
Keith-Derrick Randolph in Delphine Hesters
Keith-Derrick Randolph je koreograf, plesalec in pedagog, ki v zadnjih letih deluje pretežno na Nizozemskem. Delphine Hesters je sociologinja in teatrologinja, ki trenutno skrbi za plesno dediščino v plesnem centru Stuk v belgijskem Leuvenu.